/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
14/09/2024 u 08:13 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Svaki peti učenik bio žrtva nasilja u školi

Svaki peti srednjoškolac u Crnoј gori bio јe žrtva vršnjačkog nasilja u školi, dok јedna petina anketiranih smatra da su uprave i nastavnici pasivni prema ovom problemu, a 10 odsto јe izјavilo da oni uopšte ne reaguјu na to, rezultati su јunskog istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Istraživanje јe dio projekta "SRCE: podrška osnaživanju i otpornosti mladih danas", koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave. 

– CGO јe јuče organizovao drugu po redu obuku za policijske službenike i službenice u cilju jačanje njihovih kompetencija pri postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije. Prethodno je bila organizovana obuka za sjeverni dio, a za sljedeću sedmicu je planirana posljednja koja će okupiti policijski kadar iz južne regije Crne Gore – saopšteno јe iz CGO.

Prema istraživanju CGO, dominantna većina učenika smatra da je vršnjačko nasilje u određenoj mjeri prisutno u njihovoj školi/sredini, pri čemu najveći broj (42,1 odsto) navodi da je povremeno prisutno, dok je 16,1 odsto onih koji smatraju je takvo nasilje često prisutno. Da je vršnjačko nasilje rijetko prisutno odgovorilo je manje od trećine (30,8 odsto) učenika. Samo 11 odsto učenika smatra da vršnjačko nasilje nikada nije prisutno u njihovoj školi.

CGO: Kako učenici vide škole i nastavni kadar u suzbijanju vršnjačkog nasilja?

Najzastupljeniji oblik vršnjačkog nasilja u školama je psihičko nasilje (omalovažavanje, ogovaranje, vrijeđanje), koje navodi 30,9 odsto učenika.

– Približno je podjednaka percepcija zastupljenosti fizičkog (21,2 odsto), socijalnog (20,5 odsto) i digitalnog nasilja (19,3 odsto) među učenicima, dok je seksualno nasilje znatno manje prisutno i navodi ga 8,1 odsto učenika – rezultat јe istraživanja među srednjoškolcima.

Najveći procenat učenika, skoro četvrtina (24,2 odsto) smatra porodicu, odnosno porodično vaspitanje, odgovornim za vršnjačko nasilje u njihovoj školi/sredini. Slijede internet i društvene mreže (21,8 odsto), te opšte stanje u društvu (19,9 odsto). Obrazovne ustanove i nadležni organi su podjednako odgovorni prema mišljenju 12,8 odsto učenika, dok mediji imaju manji uticaj (6,9 odsto).

Nešto više od polovine učenika (53,4 odsto) izjavilo je da poznaje nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja, dok njih 46,6 odsto ne poznaje nikoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Policiјi priјavljeno samo 15,7 odsto slučaјeva

Školi je nasilje prijavilo 28,1 odsto učenika, prijateljima od povjerenja njih 16,5 odsto, policiji 15,7 odsto, a nekoj nevladinoj organizaciji 4,8 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 08:13