Сигурна женска кућа / - СЖК
23/07/2021 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗК: Министарство и Клинички да реагују поводом случаја жртве насиља

Породично насиље и насиље над женама и текако jесу хитни случаjеви, и нису то “само” неке повреде, казали су из СЗК

СЗК: “Па гдjе си до сад била?” – Била jе баш ту, у сjени система коjи jе (не) штити

Дана 21.7.2021.године jе наша запослена као пратња повjерљивог лица са женом са искуством насиља посjетила Ургентни центар у Подгорици како би jе исти упутили даље на преглед и евидентирање повреда коjе су настале услиjед породичног насиља. На улазу, медицинска радница на шалтеру jе након што jоj jе обjашњено да jе ситуациjа насиља у породици упитала жену од када су повреде, на шта jе жена одговорила да су од приjе пар дана. Медицинска радница jе на то одговорила нашоj запосленоj: “Па гдjе jе била до сад?” – навели су из Сигурне женске куће.

Како су казали, више од шест сати jе жена са искуством насиља чекала на преглед, односно од 13:30 па све до 20:00 часова. На инсистирање наше запослене да се жена хитно прегледа добиjени су сљедећи коментари: “Свима jе хитно, сви негдjе журе”, “Ово ниjе до нас”, “Ми одређуjемо ко jе хитан случаj па према томе пациjенти улазе”. Такође, jедан од медицинских радника jе “одмjерио” жену и дао коментар: “Па Ви немате неку хитну повреду. Имате само да се снимите". И поред упорног обjашњавања медицинском особљу да жена са искуством насиља ниjе безбjедна и да jе потребно хитно реаговати jер по преузетом извjештаjу од љекара она мора поћи у полициjу како би приjавила преживљено насиље и тиме што приjе била заштићена. “Ми смо здравствена установа, немамо ми са полициjом ништа” jе био повратни одговор. Сви добро знамо да здравство итекако има са полициjом “нешто” jер jе пред њима био случаj породичног насиља.

– Вишесатно чекање на преглед жени са искуством насиља jе само показатељ колико jе систем ориjетнисан на подршку женама са искуством насиља. На краjу, жена jе због исцпрљености и стреса након више од шест сати проведених у Ургентном центру напустила исти и пошла без у потпуности завршених прегледа – додају у саопштењу.

Из Сигурне женске куће овим путем позивају на одговорност Клинички центар Црне Горе као и Министарство здравља Црне Горе, опомињујући их да се овакви пропусти не смију поновити у Ургентном центру Црне Горе. Породично насиље и насиље над женама итекако jесу хитни случаjеви, и нису то “само” неке повреде, нити jе на медицинском особљу да пита жену са искуством насиља гдjе jе била до сад. Била jе баш ту, у сjени система коjи jе не штити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:55