Предсједници Владе и Скупштине, као и више министара и посланика присуствовало јучерашњој литургији у Храму у Подгорици / Фото Дан
31/10/2021 u 12:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Темељни уговор је темељ за стабилност Владе

Црна Гора и СПЦ добро се слажу и ту нема никаквих тензија, а Темељни уговор ће брзо бити ту и за то не треба бринути, казао је владика Атанасије за "Дан"

Премијер Здравко Кривокапић је током Сабора Српске православне цркве, 27. маја 2021. године, на којем се бирао нови митрополит црногорско-приморских, предложио да се Темељни уговор са СПЦ потпише на дан упокојења митрополита Амфилохија, 30. октобра, али до тога јуче није дошло јер је тај акт и даље на усаглашавању. Саговорници "Дана", који су јуче присуствовали помену митрополиту Амфилохију, у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, оцјењују да Темељни уговор треба што прије потписати, јер ће он бити и темељ за стабилизацију, прилично нестабилне, Владе, али и да ће то бити испуњење великог предизборног обећања да се на прави начин регулишу односи између државе Црне Горе и СПЦ.

”Више се плашим за будућност Владе ако се не потпише Темељни уговор, него ако се потпише, каже Владимир Јоковић

Епископ милешевски Атанасије казао је за "Дан" да сматра да ће Темељни уговор брзо бити потписан, те да СПЦ и држава Црна Гора сада добро сарађују.

– Наша црква је складно уређена, постоји хијерархија. Наша црква је уређена мудрошћу и ја то слушам, слушам тон црквених вођа и ми се хармонично тиме управљамо. Црна Гора и СПЦ се добро слажу и ту нема никаквих тензија, а Темељни уговор ће брзо бити ту и за то не треба бринути – казао је владика Атанасије.

image

Потписивање темељног уговора упркос најавама није се десило на годишњицу упокојења митрополита: Јуче у Пљевљима

Фото Дан

Према ријечима Александра Дамјановића, бившег посланика и директора Управе прихода и царина, грађани који су прошле године гласали за промјене, односно већина њих, изашла је на изборе са жељом да се осим измјена Закона о слободи вјероисповијести потпише и Темељни уговор са СПЦ.

– С обзиром на проток времена, надам се да ће се то ускоро и десити и да ће Влада једногласно прихватити и понудити СПЦ најбољи текст који ће стабилизовати позиције и Владе и СПЦ, у смислу да је то испуњење обавезе коју је народ тражио. Темељни уговор је један од темеља који води стабилизацији политичких односа у Црној Гори унутар нове власти и даје додатну снагу транзицији система након 30 година власти ДПС-а – наводи Дамјановић.

”Темељни уговор је један од темеља који води стабилизацији политичких односа у Црној Гори унутар нове власти и даје додатну снагу транзицији система након 30 година власти ДПС-а, сматра Александар Дамјановић

Посланик и лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић каже да са жаљењем можемо констатовати да након годину дана од промјене власти Темељни уговор није потписан, а да је СПЦ једина вјерска заједница која нема званично регулисан однос са државом.

– Потписивање Темељног уговора прво је најављивано за Васкрс, па онда за љето, па на дан упокојења блаженопочившег митрополита Амфилохија, али то се није десило. Мислим да је крајње вријеме да се то уради и апелујем на Владу и премијера Здравка Кривокапића да коначно каже када ће бити потписивање. Темељни уговор је велико бреме које оптерећује и нас који смо изгарали за то да се не одузму светиње СПЦ и тај документ је неопходан да цијели вјерни народ одахне и не видим ниједан разлог који оправдава непотписивање уговора – казао је Јоковић.

Слушати Цркву и не правити политичку драму

Посланик и лидер Праве Црне Горе Марко Милачић каже да око Темељног уговора треба прије свега слушати цркву и не правити од тога политичку драму.

– Митрополит Јоаникије је рекао да нема ништа спорно, да је све у фази усаглашавања и да око тога не треба бринути. Након усаглашавања и става Синода СПЦ, видјећемо да ли ће бити даљих усаглашавања. Од почетка, суштински није било ништа спорно, али то је озбиљан документ који тражи и дужну пажњу двије озбиљне стране, Црне Горе и СПЦ. Али надам се да ћемо ми брзо имати Темељни уговор и ставити тачку на ту причу – каже Милачић. Он сматра да ће потписивање Темељног уговора смирити политичке, али и друштвене тензије.

– Тај уговор се са неких страна користио као алат за дестабилизацију. Читањем дешавања око уговора видимо да је тај документ не својом вољом ушао у дубоку политтизацију што не одговара СПЦ, а ни Црној Гори. Радују ме ријечи митрополита да то сада улази у мирније токове и да се бавимо текстом без икаве политике – казао је Милачић

Он истиче да није проблем што се само чека на Темељни уговор, већ и то што то траје предуго.

– Ако постоји неки проблем, онда треба рећи који је и да се ријеши. Више се плашим за будућност Владе ако се не потпише Темељни уговор, него ако се потпише. Она је на снази литија и вјерног народа и нас који смо оборили ДПС ту гдје јесте и мислим да цури вријеме када је у питању Темељни уговор – казао је Јоковић.

Функционер Демократског фронта Никола Јовановић каже да се на Темељни уговор неоправдано дуго чека.

– Са жаљењем можемо да констатујемо да је прошао 30. октобар, а да ми немамо потписан Темељни уговор са СПЦ. Такав уговор постоји са свим вјерским заједницама, са Римокатоличком црквом он је потписан у Риму и то није представљало никакав проблем. Тако да изговор да Београд није адекватно мјесто да се тај уговор потпише пада у воду – каже Јовановић.

Све у завршној фази, нестрпљења нема

Након Премијерског сата у петак, премиjер Здравко Кривокапић је казао да неће потписати Темељни уговор током посјете Београду 2. и 3. новембра, те да је тај документ још на разматрању Синода СПЦ, а да jе он спреман да га потпише чим се стекну сви предуслови. Истакао је да ће након усаглашавања бити познат и датум потписивања Темељног уговора, те да то треба да се деси у Црноj Гори.

Митрополит црногорско-приморски Jоаникиjе истог дана је рекао да је тачно да jе СПЦ jедина црква коjа нема потписан уговор са државом, али да он није нестрпљив.

– Нека се он усаглашава ако има jош неких проблематичних ствари. Jа колико знам то jе врло близу усаглашења, наравно требаће да се договори и датум и мjесто потписивања, и око тога треба да се људи договоре, то jе сада наравно на Влади Црне Горе и на Светом архиjереjском синоду – казао је митрополит за ТВ Адрија.

Јовановић сматра да одлагањем потписивања темељног уговора неко покушава да купи вријеме.

– Прије 30. августа 2020. сви смо се окупили да бранимо СПЦ од дискриминаторног закона о слободи вјероисповијести и то је на крају ДПС послало у политичку прошлост. Сматрам да је период од годину дана чекања на Темељни уговор недопустив. Дуго се чак чекало и са промјеном закона. Нијесмо ислунили главно изборно обећање, а то је регулисање односа државе и СПЦ, тако да то морамо брзо да исправимо. Ми у ДФ-у смо на становишту да је то требало да буде прва ствар коју је Влада требало да уради – казао је Јовановић истичући да СПЦ, која је градила Црну Гору и више пута јој донијела слободу, заслужује да буде уважена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:05