/ Фото: Архива
16/09/2021 u 18:38 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студенти искључени са Правног факултета: Унијели бубице, послао замјену на испит

Студенткиња након избацивања са колоквијума отишла да исти полаже у другој групи

Студенти Н.К., Н.Ч. и А.А. искључени су са Правног факултета у Подгорици, у трајању од једне студијске године, због преварних радњи приликом полагања испита и колоквијума.

Како се наводи у одлуци Сената Универзитета Црне Горе, двије студенткиње су користиле недозвољене уређаје – телефоне и микро примопредајнике, тзв. "бубице", док је трећи ангажовао друго лице да полаже за њега.

Сенат Универзитета Црне Горе (УЦГ) искључио је троје студената у периоду од 27. септембра ове до 27. септембра 2022. године.

Дисциплинска комисија, која је у поступку утврдила преварне радње, по члану 148 Статута УЦГ, за студенткињу А.А. предлагала је двогодишње искључење. Она је након избацивања са колоквијума, отишла да исти полаже у другој групи.

Електронски уређај које се користе за недозвољено пружање помоћи студентима на даљину често су се могли наћи и у огласима. Овакви уређаји се продају, али и изнајмљују.

Проректор Универзитета Црне Горе Веселин Мићановић казао је за "Дан" да је Сенат прихватио предлог Вијећа да се казне студенти због коришћења недозвољених уређаја како би упозорио све њихове колеге да је то кажњиво.

Мићановић истиче да дио студента и даље прибјегава тим методама полагања испита, како би завршили годину или наставили студије, али већина будућих високошколаца својим знањем дође до оцјене.

– Морамо спријечити овакве појаве јер ако сада стичу знања на тај начин, како ће се онда понашати као стручњаци или академски грађани. Сенат је донио овакву одлуку у циљу одржавања квалитета наставе и поштовања академских правила. Подржали смо став Вијећа Правног факултета да се казне студенти како би се оправдао циљ, да на факултетима није мјесто гдје се раде преварне радње. Тренутно у друштву имамо овакве појаве, али их треба спријечити на факултетима – каже Мићановић.

Избачена, па у другој групи исто урадила

Одлуком Дисциплинске комисије искључуjе се са Универзитета Црне Горе – Правног факултета студенткиња А.А, у траjању од jедне студиjске године, у периоду од 27. септембра 2021. године до 27. септембра 2022. године.

– Она је на поправном колоквиjуму из предмета Поморско право, након удаљења са испита због коришћења недозвољеног средства мобилног телефона, прешла у другу салу са намjером да полаже колоквиjум са другом групом, па треба да јој се изрекне дисциплинска мjера: искључење студента са Правног факултета у траjању до двиjе студиjске године. Сарадница у настави jе изjавила да jе студенткиња дошла са намjером да ради тест и да jоj jе приликом диjељења теста мобилни телефон био у крилу – предложила је Дисциплинска комисија.

Сенат УЦГ је казнио искључењем студенткињу Правног факултета Н.Ч. за учињену повреду дужности из члана 148 став 3 тачка 9 Статута Универзитета Црне Горе – недозвољено коришћење средстава и уређаjа или пружање помоћи за вриjеме полагања испита и других провjера знања.

– Дисциплинска комисиjа Правног факулета, сагласно Статуту УЦГ доставила jе предлог Сенату да се студенткињи Правног факултета Н.Ч. за учињену повреду дужности из члана 148 став 3 тачка 9 Статута Универзитета – на испиту из предмета Међународно приватно право користила мобилни телефон и микро примопредаjник тзв. "бубицу", изрекне дисциплинска мjера искључење студента са Универзитета Црне Горе –Правног факултета у траjању од двиjе студиjске године. У циљу утврђивања чињеница и околности Дисциплинска комисиjа jе спровела поступак у ком су учествовали студенткиња и сараднице у настави. У свом свjедочењу студенткиња је истакла да ниjе била jедина коjа ниjе прешла у ближу клупу на што jоj jе предсjедник Дисциплинске комисиjе поjаснио да ниjе суштина у томе што ниjе прешла у ближу клупу, већ да jе користила недозвољено средство "бубицу", те да jе та чињеница ирелевантна. Ниjе порицала да jе користила недозвољена средства мобилни телефон и "бубицу" – истиче се у одлуци Сената.

Сенат је одлучујући о другом предлогу Дисциплинске комисиjе Правног факултета донио исту одлуку.

– Студент Правног факултета Н.К. се за учињену повреду дужности из члана 148 став 3 тачка 10 Статута Универзитета Црне Горе – полагање испита и других провjера знања на преваран начин (полагање за другог, односно ангажовање другог лица за полагање) искључуjе са Универзитета Црне Горе – Правног факултета, Подгорица, у траjању од једне (jедне) студиjске године, у периоду од 27. септембра 2021. године до 27. септембра 2022. године. На предлог Правног факултета искључена је и студенткиња А.А. за учињену повреде дужности из члана 148 став 3 тачке 9 и 10 Статута због недозвољено коришћење средстава и уређаjа или пружање помоћи за вриjеме полагања испита и других провjера звања и полагање испита и других провjера знања на преваран начин – наводе у одлуци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:23