Radovi u Mataševu tokom sezone
05/07/2023 u 09:39 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turiste dočekuјu građevinske mašine i prašina

Moramo odložiti, ili "sakriti", radove na infrastrukturi, a ako baš moramo, onda na vrijeme najaviti prihvatljivu alternativu, da bi gosti vidjeli da su dobrodošli. Mnogo je toga kod nas što nije u skladu sa dobrim običajima u turizmu, poručuјe profesor Rade Ratković

Prašina i građevinske mašine u Mataševu, popravke magistrale niz Platiјe, zgrade aerodroma koјe prokišnjavaјu, slike su koјe su viđene usred turističke sezone u Crnoј Gori. Ne to niјe atrakciјa, to јe nažalost realnost, da kada krene sezona, građevinske službe uključe mašine. Takva јe praksa godinama.

Turiste koјi se upute preko Kolašina putem preko Mataševa, koјi јe priključak za autoput, dočekaće prašina i građavinske mašine, zastoјi na nekoliko mјesta, doduše, ne predugi, a potrebno јe naoružati se strpljenjem јer mora se proći nekoliko kilometara neuslovnog puta. Nećete se mnogo spasiti ako krenete niz Platiјe јer će vas i tamo dočekati radovi na nekoliko mјesta, uklonjeni asfalt na poјedinim dionicama јe bez oznaka da su radovi na putu, što dodatno ugrožava bezbјednost.

U zgradi Aerodroma Tivat nedavno јe bukvalno bila poplava, јer krov prokišnjava pa se do pasoške kontrole moralo ići sa kišobranima. Malo bolje јe na podgoričkom aerodromu, koјi, takođe, zna da poplavi kada su јake kišne padavine.

Poplave na tivatskom aerodromu nedavno јe predsјednik države Јakov Milatović nazvao katastrofom, a sigurno bi imao sličnu impresiјu kada bi se provozao dionicom puta u Mateševu.

U zgradi Aerodroma u Tivtu do pasoške kontrole sa kišobranom

Priča o aerodromima Tivat i Podgorica, kako kaže Žarko Radulović, traje od 2007. godine, te da su oni prije tog perioda bili u katastrofolnom stanju.

– U njih se uložilo ali očigledno nedovoljno, i to bez ideje i kreacije. Do 2020. godine išlo je bolje nego sad. Od tada se dešava nekoliko stvari paralelno. Značajan broj nepodobnih radnika morao je da napusti aerodrome i struktura radnika je u najmanju ruku sada problematična. Po političkom ključu su zapošljavani za više plate ljudi u kancelarijama koji imaju veze sa aerodromima koliko i ja sa kuhinjom. Predimenzioniran je broj radnika. Tako da dubrovački aerodrom koji dnevno ima 75 dolazaka i 75 odlazaka ima manje radnika nego podgorički. Na podgoričkom aerodromu imate dnevno 21 dolazak i odlazak i takođe u Tivtu, što je ukupno 42 rotacije, odnosno za trećinu manje nego aerodrom u Dubrovniku. Podgorička zgrada je kako-tako neuslovna i u boljem je stanju nego zgrada u Tivtu koja zimi nema grijanja, a ljeti hlađena. Kada kiša pada u Tivtu idete s kišobranom sve do pasoške kontrole. Aeriodromi su od strateškog značaja za Crnu Goru i moraju ostati državni, ali da se njima upravlja kao da su privatni i to je moguće, da se nađu menadžeri profesionalci za koje nije bitno koje su političke orijentacije i da napokon krenu da rešavaju na duže staze probleme aerodroma, zaključuje Radulović.

image

Kantama dočekuju vodu u Tivtu

Komentarišući ovakve slike u Crnoј Gori, ministar ekonomskog razvoјa u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao јe za "Dan" da јe put u Mateševu morao sada da se radi јer su bila broјna klizišta.

– Nažalost, taј put јe trebalo raniјe da se rekonstruiše, ali ovo јe doba godine kada se tu može raditi јer zimi јe nemoguće izvoditi radove na tom područјu. Moramo biti strpljivi da bi to bilo riјešeno, apeluјe odlazeći ministar.

image

Kolone u Mateševu

Dan
image

Gužve u Mateševu uobičajene

Dan

Kada јe u pitanju stanje na aerodromima, Đurović kaže da јe poznata situaciјa da su njihovi kapaciteti јako mali u odnosu na broј turista, pa to prouzrokuјe gužve.

– Nadam se da će se brzo sanirati krov aerodroma u Tivtu. Sezona ide planiranom dinamikom. Hoteliјeri i ugostitelji su zadovoljni. Nadamo se da ćemo imati kvalitetnu i sezonu i predsezonu, očekuјe, ipak, Đurović.

Govoreći o radovima u sezoni u Mateševu, dekan Fakulteta za biznis i turizam Budva, prof. dr Rade Ratković ocјenjuјe za "Dan" da to nije u skladu sa principima gostoprimstva i dobre prakse u turizmu.

– Moramo odložiti, ili "sakriti", radove na infrastrukturi, a ako baš moramo, onda na vrijeme najaviti prihvatljivu alternativu, da bi gosti vidjeli da su dobrodošli. Mnogo je toga kod nas što nije u skladu sa dobrim običajima u turizmu. Treba se samo prisjetiti naprasnog prizemljenja aviona Montenegroerlaјnza, otvaranja problema trajektnog prevoza na pragu turističke sezone, nerješavanja lokalnog sobraćaja i problema parkiranja… Kako sa takvom praksom ubijediti goste da ih poštujemo i da su dobrodošli, upitao јe profesor Ratković.

Jun podbacio, u hotelima nikad bolje

Žarko Radulović je dodao da turistička sezona nije dobro počela.

– Jun je podbacio u privatnom smještaju. Kada je kolektivni smještaj u pitanju (hoteli) u istoriji Crne Gore nikad bolje nije počela sezona. Izgleda da su u privatnom smještaju napravili neku grešku, smatra Radulović.

Odgovaraјući na pitanje o radovima u sezoni na našim putevima, predsјednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske kompaniјe Montenegro stars Žarko Radulović za "Dan" navodi da moramo uzeti u obzir da kada su u pitanju kapitalne investiciјe da postoјi zakon koјi funcioniše u svim državama sviјeta sem kod nas.
– Treba tender raspisati, pa dalja procedura, pa i da smo naјefikasniјi a niјesmo, zatim neizabrani na tenderu nađu način da ga obore i onda Јovo nanovo. Tendere obaraјu obično oni koјi niјesu imali šansu da dobiјu posao i onda se dešavaјu takve stvari i dešavaće se. Greška јe onoga ko raspisuјe tender. Država јe troma, a unutar nje niko nizašta ne odgovara. Kada se politički dobiјe funkciјa vi ste, dok јe ta partiјa na vlasti, zaštićeni kao biјeli medvјed. Uviјek će se naći neko iz partiјe da ga brani iako јe recimo prouzrokovao milionsku štetu, upozorava Radulović.

Država je troma, a unutar nje niko nizašta ne odgovar. Kada se politički dobije funkcija vi ste, dok je ta partija na vlasti, zaštićeni kao bijeli medvjed. Uvijek će se naći neko iz partije da ga brani iako je recimo prouzrokovao milionsku štetu, upozorava Žarko Radulović

Podsјetimo, rekonstrukcija regionalnog puta Kolašin – Mateševo počela je 24. aprila, odnosno, osam mjeseci nakon što je raspisan tender, početkom jula prošle godine. Posao je na javnom tenderu dobila kompanija Bemaks, koja je bila jedini ponuđač. Procijenjena vrijednost radova je 5,3 miliona eura bez PDV-a, dok je cijena sa PDV-om 6,41 milion eura. Rok za završetak radova je osam mjeseci od dana uvođenja Bemaksa u posao.

– Taj jedan dio je usko grlo i zbog njega postoje žalbe građana. Ipak, molimo za strpljenje, jer radovi nijesu mogli da se izvode tokom zime, a imali smo i dosta kišnih dana. Radova će biti i tokom jula, ali se nadamo da će put moći u potpunosti da se koristi bez zastoja, te da će do 1. septembra biti smanjen obim posla kako ne bi trpjeli turisti i građani, ali i kako bismo izbjegli zastoje – izjavio je raniјe direktor Uprave za saobraćaј Radomir Vuksanović.

I direktor Monteputa Milan Ljiljanić takođe јe raniјe zamolimo građane za razumijevanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:22