Kalkavan - Vujošević / - UIP
05/07/2024 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Turska treća zemlja po broju investicija u Crnoj Gori

Turska je treća zemlja po broju investicija u Crnoj Gori, kazao je ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan tokom jučerašnje posjete Upravi za inspekcijske poslove.

Iz UIP je saopšteno da su Kalkavan i trgovinski ataše Erdal Karaömeroğlu juče boravili u posjeti Upravi za inspekcijske poslove i tom prilikom održali konstruktivni sastanak sa predstavnicima ovog organa, na čelu sa direktoricom Anom Vujošević.

Vujošević je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da u Crnu Goru dolazi sve više državljana Turske, posebno kada se govori o investicijama u primorskim opštinama.

Kalkavan je istakao da ima mnogo državljana Turske koji ulažu u privredu Crne Gore i bave se preduzetništvom, te da o tome najbolje svjedoči i podatak da je “Turska treća zemlja po broju investicija u Crnoj Gori”.

Iz UIP su kazali da je cilj upoznati privrednike iz Turske sa crnogorskim zakonodavstvom i uvesti ih u legalne tokove poslovanja, te na najbolji mogući način prevazići sve potencijalne kulturološke i zakonske barijere.

- Takav primjer je rad nedeljom jer je to komponenta u našem zakonodavstvu na koju se državljani Turske teško navikavaju upravo zbog običaja i zakona koji su na snazi u matičnoj zemlji, kazali su iz Uprave.

Dodaje se da se Kalkavan osvrnuo i na svijest o postojanju problema kada je u pitanju kršenje zakona koji se tiču zaštite prava intelektualne svojine, posebno u primorskim opštinama kao što su Kotor i Budva.

- U tom pogledu svi prisutni su nedvosmisleno izjavili da je neophodna intenzivna saradnja u vidu razmjene informacija i posebno istaknute savjetodavne i edukativne uloge organa kao što je Uprava za inspekcijske poslove u ovoj situaciji, kazali su iz UiP.

Navodi se da je načelno dogovoreno iniciranje sastanka privrednika iz Turske sa predstavnicima UIP-a, Unije poslodavaca, Privredne komore, kao i lokalnih samouprava gdje će zainteresovani privrednici imati priliku da postave sva konkretna pitanja kada su u pitanju poslovne aktivnosti i obaveze, u svim granama privrede.

- Sastanak je zaključen u duhu što kvalitetnije buduće saradnje koja podrazumijeva podršku organa u edukativnom i savjetodavnom smislu, kao i slanja jasne poruke sa institucionalnog nivoa i nivoa ambasade da se ohrabre privrednici koji imaju za cilj uspješno i zakonito poslovanje u Crnoj Gori, uz poštovanje svih pozitivnih zakonskih propisa, kaže se u saopštenju UiP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

07. septembar 2024 09:26