/ фото: Срђа Бољевић
18/03/2022 u 19:37 h
Bojana Božović, Žana BojanićBojana Božović, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владимир Нововић нови главни специјални тужилац

Сви чланови овог тијела, осим Ђурђине Ивановић, подржали су предлог предсједнице ТС и в.д. врховног државног тужиоца Маје Јовановић

Тужилачки савјет одржава сједницу на којој су интервијуисана четири кандидата за новог главног специјалног државног тужиоца. В.д. врховног државног тужиоца Маја Јовановић предложила је судију Вишег суда Владимира Нововића за новог главног специјалног тужиоца. Тужилачки савјет изабрао је затим Нововића за главног специјалног тужиоца. Сви чланови овог тијела, осим Ђурђине Ивановић, подржали су предлог предсједнице ТС и в.д. врховног државног тужиоца Маје Јовановић.

За главног специјалног државног тужиоца кандидовали су се и тужилац Саша Чађеновић, и адвокат Миладин Јоксимовић.

image
фото: Срђа Бољевић

Тужилачки савјет је 17. фебруара констатовао престанак функције Миливоју Катнићу због оствареног права на старосну пензију, а на основу података Фонда пензијског и инвалидског осигурања.

Одлуци Тужилачког савјета претходе интервјуи са кандидатима за главног специјалног тужиоца. Специјални тужилац Милош Шошкић одустао је од кандидатуре, и он је пред Тужилачким савјетом навео да су медији и неке невладине организације након што је поднио кандидатуру наставили паљбу против њега.

- Дуже од 20 година трудим се да допринесем угледу државно-тужилацке организације. Захтјев ЦГО да Тужилачки савјет преиспита да ли сам користио позицију државног тужиоца за остваривање приватних интереса је моја молба - навео је он и додао да се не би "контроверзовала" тужилачка организација, његова кандидатура се ту завршава.

Кандидат Владимир Нововић, дугогодишњи судија Вишег суда у Подгорици, између осталог је навео сматра да може подићи организациони квалитет у СДТ-у, те да је за њега једини ауторитет етика и правна норма.

- Највећи проблем је перцепција јавности у погледу рада СДТ-а, према недавним подацима само 19 одсто грађана вјерује у рад тужилаштва, то се може поправити прегалачким радом. Важно је створити утисак да је право једнако за све - навео је Нововић.

Осврнуо се и на одлуке за које сматра да су неправичне. У дијелу који се односи на подношење оставке казао је: "Нема притиска због којег ћу поднијети оставку'. Навео је и то да за њега имена не значе ништа.

Када је у питању однос са медијима казао је да не треба превише учествовати у јавним емисијам, али треба давати основне информације.

- Расправљати чињенична утврђења у јавним емисијама, то никада не бих радио - истакао је Нововић и додао да треба комуникација преко ПР службе треба да буде обавезна.

Кандидат Саша Чађеновић, специјални тужилац, казао је да је свој радни вијек засновао у тужилаштву, и посветио се пословима тужиоца.

- Сами остварени резултати дају ми за право да ћу ову функцију обаљати часно, поштено и професионално. Цијеним да могу допринијети да се побољша рад Тужилаштвима, смтрам да сам за то способан - навео је он.

У дијелу комуникације са медијима, Чађеновић сматра да она треба бити боља, приснија и првовремена.

- Тако би се спријечило изношење кривих информација, али треба направи баланс приликом давања информација - појаснио је он.ислим да је сарадња на добром нивоу, што показују резултати тузилаштва. Мозда би се могао убрзати рад на конкретним предметима, повецати се број изврсилаца у УП али и у СДТ-у.

Сматра да је се област финансијских истраг може унаприједити кроз повећање примања сарадницима, што би довело нова лица на те позиције која имају адекватно знање у тој области.

Кандидат Миладин Јоксимовић, адвокат из Бијелог Поља, навео је да му је мотив да помогне да се тужилачка организација врати на гране на које је била и да помогнем младим колегама. Истзакао је да је јако лоша слика тужилаштва у медијима, те да превише ствари иде у јавност.

- Црвени предмети треба да буду предмети хитне природе. Без обзира о коме се ради - казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:39