Ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, otvorio rekonstruisano porodilište / -MZD
24/07/2024 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U KBC Berane rekonstruisano porodilište sa odsjekom za neonatologiju

Ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, otvorio je danas rekonstruisano porodilište sa odsjekom za neonatologiju u Kliničko bolničkom centru u Beranama.

Vrijednost radova, koja je podrazumijevala građevinsku rekonstrukciju, adaptaciju i kupovinu nove opreme iznosi oko 90 hiljada eura.

Nakon obilaska novog prostora, Šimun je kazao da ga raduje novi ambijent u kojem će trudnice i porodilje iz Berana ali i okolnih mjesta sa sjevera moći da dobiju savremene uslove i uslugu na nivou evropskih medicinskih centara.

- Kao neko ko je svoj profesionalni rad vezao upravo za oblast ginekologije i akušerstva, posebno me raduje kada vidim da se odjeljenja u kojima na svijet donosimo nove živote unapređuju i dobijaju obrise usluge kakava priliči razvijenim centrima u regionu i šire. Takođe mi je drago i što će medicinsko osoblje, ljekari i sestre, od sada raditi u boljim uslovima i vjerujem dati dodatni kvalitet obavezama koje svakodnevno obavljaju - kazao je ministar.

On je naglasio da je strateško opredjeljenje Vlade ulaganje u zdravstvo i prosvjetu, te da će svi projekti koji slijede imati punu podršku predsjednika Vlade Milojka Spajića.

image

Ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, otvorio rekonstruisano porodilište

-MZD

- Kroz Strategiju ranog razvoja djeteta koju uspješno implementiramo u saradnji sa UNICEF - om, riješeno smo da porodilišta i neonatološke usluge unaprijedimo upravo po standardima ove međunarodne organizacije - poručio je Šimun.

Direktor KBC Berane, dr Milorad Magdalinić, rekao je da je zadovoljan ostavrenim napretkom ustanove kojom rukovodi, te da će nakon angio sale i novog polikliničkog dijela, koji su otvoreni u aprilu, novo porodilište biti još jedno u nizu planiranih i završenih ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu.

- U KBC Berane, trenutno radi šest ginekologa, dva ljekara su na specijalizaciji i očekujemo dodatno pojačanje njihovim dolaskom. Takođe ustanova ima i pet pedijatara, na supspecijalizaciji iz pulmologije je jedan ljekar, neonatologije dva, dok se iz oblasti  dječje kardiologije usavršava jedan kolega - kazao je Magadalinić.

Ukupan broj porođaja u KBC Berane tokom 2023.godini iznosio je 679, dok je u 2024. do sada obavljeno njih 396.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić pohvalio je menadžment ustanove i najavio podršku za sve projekte koje KBC BA ima u planu i za koji hoće da aplicira.

Pored radova na osavremenjavanju beranskog porodilišta, u ovom kliničko-bolničkom centru  završeni su i radovi na muškom bloku hirurškog odjeljenja, čija je vrijednost iznosila oko 40 hiljada eura.

Nakon obilaska ustanove, ministar Šimun sa saradnicima održao je radni sastanak sa menadžmentom i osobljem porodilišta.

 

Tivat: Otvoreno rekonstruisano pedijatrijsko odjeljenje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 00:43