/ Arhiva
12/07/2024 u 13:24 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Ministarstvu odbrane obučavaјu zaposlene za poslove koјe ne mogu raditi

Planom јavnih nabavki Ministarstva odbrane (MO) za ovu godinu predviđeni su obuka i testiranje zaposlenih u oblasti procјene postroјenja i opreme iako ovaј resor niјe registrovan za te poslove.

Obuka i licenciranje i obavljanje ovih usluga regulisano јe Zakonom o računovodstvu, dok propisi o odbrani i Voјsci Crne Gore (VCG) ne daјu mogućnost Ministarstvu odbrane da obavlja ove poslove.

Dok iz ministarstva tvrde da je sve u skladu sa zakonom jer zaposleni koji dobiju sertifikate nakon ove obuke neće raditi to za šta su sertifikovani, izvori "Dana" navode da je navodno riječ o još jednoj zloupotrebi budžetskih sredstava.

Ministarstvo odbrane je 24. aprila raspisalo tender za usluge obuke i testiranja zaposlenih lica u oblasti procjene vrijednosti postrojenja i opreme, a koji od samog početka prate brojne kontroverze. Tako јe tenderom navedeno da se nabavlja roba, iako je jasno da se radi o usluzi, preko toga da proces prati veliki broj nejasnoća, zahtjeva za izmjenom, do odgovora na pitanja upućena Ministarstvu odbrane, kojima je još jednom pokazana netransparentnost, paušalnost kao relativizacija, te sumnja u namjeru da se ne daјu tačne informacije.
Predmet javne nabavke јe "Obuka i testiranje zaposlenih lica u oblasti procjene vrijednosti postrojenja i opreme". Na pitanje, da li zaposleni kojima će biti plaćen proces obuke i dobijanja sertifikata za ovlašćenog procjenitelja, mogu da vrše procjenu vrijednosti imovine MO i VCG, iz ovog resora su priznali da oni ne mogu da vrše procjenu vrijednosti imovine, uz nemušto objašnjenje da se obuka i testiranje lica u oblasti procjene vrijednosti postrojenja i opreme neće vršiti u cilju obuke i testiranje lica u oblasti procjene vrijednosti postrojenja i opreme, već navodno radi "poboljšanja izrade tehničkih specifikacija u procesu pripreme tendera". Međutim, ni u samoj specifikaciji predmeta nabavke nema ni riječi o obuci u izradi tehničke specifikacije, naprotiv, jasno je navedeno da će kandidat da radi i da brani izvještaj o procjeni opreme i da dobije sertifikat za ovlašćenog procjenitelja opreme i postrojenja.

Trošenje državnih resursa nizašta

Prema dostupnim informacijama, neki od zainteresovanih subjekata su ukazivali na to da se ovakav postupak ne smije sprovoditi, ali je procedura nastavljena, iako je konstatovano da ovlašćeni procjenjivač može biti samo fizičko lice što podrazumijeva da je obaveza fizičkog lica da stiče zvanja procjenjivača, a ne poslodavca, koji uz to nije ni registrovan za predmetne poslove.

Iz odgovora dostavljenih iz vojnog resora, ostaje nejasno zašto se troše državni resursi na obuku za sertifikovanje zaposlenih, ako je i sam poslodavac svjestan da se oni ne smiju i neće time baviti.

U odgovorima dostavljenim Danu se dalje navodi da će obuku proći deset lica koja se navodno bave izradom specifikacija, iako se specifikacijama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore bavi daleko veći broj lica. Prema našim izvorima, sertifikat koji će kasnije omogućiti i licenciranje, imaće priliku da dobiju samo izabrani.

Upitani da li u ovom postupku prepoznaju sukob interesa i da li je ovaj postupak zloupotreba državnih resursa u korist pojedinaca u sistemu i privilegovanih subjekata, iz vojnog resora je odgovoreno da ovo ne vide kao sukob interesa, dok se na pitanje o zloupotrebi resursa nisu izjašnjavali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 09:57