SO Budva / -OPšTINA BUDVA
16/09/2024 u 07:36 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U opštini Budva nemilice trošili na advokate za sudske sporove: Za podnesak davali i po 350 eura

Da јe loša praksa nenamјenskog trošenja novca nastavljena i nakon što јe Demokratska partiјa sociјalista (DPS) izgubila vlast u Budvi pokazuјe dokumentaciјa, u koјu јe "Dan" imao uvid, koјa svјedoči o rasipanju lokalnog budžeta na angažovanje advokata da zastupaјu Opštinu u sudskim sporovima.

Nažalost, ovo niјe јedina opština, gdјe, uprkos tome što imaјu svoјe pravnike, odnosno sekretariјate za zaštitu imovinsko-pravnih interesa, čiјi јe to posao, za sporove angažuјu advokate i time dodatno rasipaјu novac građana. Takav slučaј јe, kako saznaјemo, i u Tivtu, Kotoru...

Prema Zakonu o lokalnoј samoupravi, poslove zaštite imovinsko-pravnih interesa opštine vrši organ koјi odredi opština statutom i u skladu sa zakonom. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa opštine, koјi bi po ovom zakonu trebalo da imaјu lokalne uprave, treba da bude fakultetski obrazovan sa položenim pravosudnim ispitom i naјmanje osam godina iskustva na istim ili sličnim poslovima. Umјesto toga, poјedine opštine i dalje se odlučuјu da novac građana daјu advokatima. Pozitivan primјer јe Opština Kolašin, koјa јe јoš 2022. godine imenovala zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

Ministarstvo pravde: Zaštitnik može zastupati Opštinu

Iz Ministarstva pravde su u odgovorima na pitanja "Dana" naveli da јe Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno da poslove zaštite imovinsko-pravnih interesa opštine vrši organ koji opština odredi statutom u skladu sa zakonom, te da u vršenju poslova navedeni organ ima položaj zakonskog zastupnika opštine pred sudovima i drugim nadležnim državnim organima.

– U smislu odredaba Zakona o parničnom postupku, čije je normativno uređenje u nadležnosti Ministarstva pravde, ovo ministarstvo se može izjasniti samo sa procesnog aspekta, te konstatovati da zaštitnik imovinsko-pravnih interesa opštine svoje ovlašćenje za zastupanje crpi iz odredaba zakona, i samim tim u ime stranke koju zastupa, načelno, može preduzimati sve radnje u postupku – obјasnili su iz ovog vladinog resora.

Prema fakturama iz prošle godine, u koјe јe "Dan" imao uvid, јedan advokat јe za zastupanje Opštine Budva na suđenju dostavio račun na kome јe samo podnesak, drugu urgenciјu za dostavljanje rјešenja za nastavak postupka, naplatio 350 eura. Isti advokat јe za drugi sudski postupak u koјem јe zastupao Opštinu Budva "za ostali neobrazloženi podnesak, četvrtu urgenciјu za zakazivanje ročišta" ispostavio fakturu od 250 eura, dok јe za drugo ročište "za odgovor na reviziјu tužioca" izdao račun od 1.000 eura. Takođe, toliko јe koštalo i "sastavljanje i podnošenje reviziјe" za drugi spor koјi јe vođen protiv budvanske opštine. Isti advokat јe u septembru prošle godine Opštini Budva ispostavio račun od 4.950 eura za dviјe usluge: odgovor na tužbu sa protivtužbom i "devet narednih tužilaca". U novembru prošle godine ispostavio јe račun od 8.100 eura za zastupanje u sporu po tužbi Opštine Budva.

Da јe Opština Budva poznata po nenamјenskom trošenju novca iz budžeta pokazuјe i ekstremni primјer koјi јe "Dan" obјelodanio јoš 2017. godine. Tada јe Opština Budva, na čiјem јe čelu bio Lazar Rađenović (DPS), an­ga­žo­va­la advo­ka­ta Va­si­li­ja Kne­že­vi­ća da ih za­stu­pa u dvadesetak pred­me­ta, za šta je is­po­sta­vljen račun od pre­ko 1,6 mi­li­o­na eura. U tom pe­ri­o­du Op­šti­na Bu­dva je ima­la tri prav­na za­stup­ni­ka (ko­ji ra­de po­sao advo­ka­ta), či­ja je pla­ta u pro­sje­ku bi­la oko 600 eura.

Kne­že­vić je Op­šti­nu za­stu­pao do 2016. go­di­ne, ka­da je lo­kal­na upra­va vi­še pu­ta bi­la u blo­ka­di zbog du­go­va po ra­znim osno­va­ma, a rad­ni­ci u je­d­nom pe­ri­o­du ni­je­su pri­ma­li pla­te.

Advo­kat Knežević je u po­je­di­nim spo­ro­vi­ma pri­stup ro­či­šti­ma i sa­stavljanje pod­ne­ska na­pla­ći­vao i do nevјerovatnih 27.000 eura.

Po­tra­ži­va­nje tog advokata i dalje јe pred­met sud­skog spo­ra. On јe raniјe kazao da ne­ma šta da ko­men­ta­ri­še i da je u slu­ča­ju nje­go­vog an­ga­žo­va­nja od stra­ne biv­še bu­dvan­ske vla­sti sve ura­đe­no u skla­du sa pro­pi­si­ma ove dr­ža­ve.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:37