Са састанка / - фото: МПНКС
29/03/2022 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Ресору културе МПНКС на Цетињу одржан састанак са амабсадором Јерменије

На састанку је истакнуто да Црна Гора и Јерменија традиционално гаје пријатељске везе, те да у свјетлу јачања свеукупних односа треба дати додатни импулс интензивирању сарадње на пољу културе

Генерални директор Директората Андрија Радуловић за подстицање и развој културно-умјетничког стваралаштва и Добрила Влаховић, координаторка за Ресор културе разговарали су данас са Нј.Е. Ашотом Ховакимианом, амбасадором Репулике Јерменије у Црној Гори. На састанку је било ријечи о досадашњој сарадњи црногорских и јерменских институција културе, као и о плановима за њен наставак. 

- Посебна пажња била је усмјерена на обиљежавање јубилеја, 175 година од штампања „Горског вијенца“ у јерменском манастиру у Бечу, те предложено да се ово Његошево ремек-дјело преведе на јерменски језик - наводи се у саопштењу.

Било је ријечи и о могућностима да се овај значајан датум обиљежи у Црној Гори и Јерменији, уз учешће књижевника, преводилаца и истакнутих универзитетских професора, познавалаца Нјегошевог дјела, као и о размјени програма, изложби, књижевних и музичких садржаја двију земаља.

На састанку је истакнуто да Црна Гора и Јерменија традиционално гаје пријатељске везе, те да у свјетлу јачања свеукупних односа треба дати додатни импулс интензивирању сарадње на пољу културе.

Такође је било ријечи и о иницијативи да се у Подгорици и Јеревану поставе споменици који симболизују двије државе.

Министарство просвјете, науке, културе и спорта подржало је овакву врсту иницијативе јер цијени да је резултат међусобног уважавања и јачања пријатељских веза између Црне Горе и Јерменије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:56