Трговина људима не заобилази Црну Гору (Илустрација) / Трговина људима не заобилази Црну Гору (Илустрација)-Трговина људима не заобилази Црну Гору (Илустрација)
03/02/2022 u 16:25 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У склоништу жртава трафикинга чак 17 дјеце

Слободно можемо закључити да jедино ниjе било жртава трговине људима у сврху трговине органима, упозорава Милица Ђукановић из Института

Склониште за жртве трговине људима, које води Невладина организација (НВО) Институт за социјалну и образовну политику, током протекле године бринуло је о 19 жртава, од којих је чак 17 било малољетно, саопштила је за "Дан" Милица Ђукановић, канцеларијски менаџер те установе, која је лиценцирана за бригу о жртвама трафикинга. На питање "Дана" о структури жртава у односу на кривично дjело трговине људима, Ђукановић објашњава да су имали случајеве од просjачења, преко уговореног брака, сексуалне, па до радне експлоатације.

image

Милица Ђукановић

Милица Ђукановић-Милица Ђукановић

– Слободно можемо закључити да jедино ниjе било жртава трговине људима у сврху трговине органима. Тим од седам запослених стручних радника и сарадника jе спроводио све потребне активности у циљу адекватног збрињавања жртава како би даљи ток реинтеграциjе и ресоциjализациjе могао бити спроведен док jе Унутрашња служба обезбjеђења, сачињена од пет професионалаца, спроводила потребне оперативно-тактичке активности у циљу безбjедности и сигурности корисника и запослених у директноj комуникациjи са надлежним службама – наводи Ђукановић.

Помак у сарадњи

Ђукановић додаје да имају добру сарадњу са Центром за социјални рад Подгорица.

– Са књима смо нашим корисницима обезбиjедили љетовање и зимовање, што представља позитиван помак и новитет у пружању услуга заштите жртвама трговине људима у Црноj Гори, па у 2022. години можемо рећи да су се стекли сви потребни предуслови да Црна Гора и те како напредуjе у релевантним извjештаjима о стању у области заштите жртава трговине људима у Црноj Гори. Сада склониште Института за социјалну и образовну политику осим финансиjске одрживости, кроз претходно поменути ГиЗ ПАЦТ повећало је кадровске и оперативне капацитете и подигло ниво услуге што су билатерални партнери препознали и ИСОП склониште ставили у раван са европским – закључује Ђукановић.

Она истиче да су стручни радници са корисницима радили у зависности од свог домена рада на психосоциjалноj подршци, од психолога, психотерапеута, педагога, специjалног педагога и социjалног радника.

– Такође, интензивно и предано смо радили на описмењавању и подршци у учењу дјеце која су боравила код нас у склоништу. Осим тога радило се и на развијању бонтона и оснаживању за нормалне друштвене токове и на таj начин их спремали за даљи самостални живот – појашњава Ђукановић.

Она указује да су упркос великом обиму посла, имали и проблеме који се тичу финансирања рада склоништа које је јако захтјевно, али да се то некада не препозна од стране доносилаца одлука.

– Током прошле године били смо оптерећени недостатком буџета и финансирања али смо уз подршку њемачког ГиЗ-а и локалне субвенциjе ПАЦТ успjели да одржимо склониште док надлежно Министарство финансиjа и социjалног старања ниjе успjело да законски подржи рад склоништа, што се у септембру и догодило. Посебно циjенимо подршку и разумиjевање овог министарства коjе jе разумjело важност склоништа и социjалне услуге, па jе за ову годину опредиjелило рекордних 60.000 еура што jе, морамо истаћи, доста већи износ него што jе то претходно министарство икад опредиjелило – истакла је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 05:37