ilustracija
29/09/2024 u 07:44 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Upravi za inspekcijske poslove poslove bez zvaničnog obavještenja: Zaposleni ne znaju gdje će na posao u utorak

Uprava za inspekcijske poslove do petka nije dobila nijednu zvaničnu informaciju kako će od 1. oktobra funkcionisati organizacione jedinice koje su poslovale u sklopu UIP-a, kazali su "Danu" iz te institucije, koja će od utorka biti i zvanično rasformirana.

Iz UIP-a su nam kazali da do slanja odgovora našoj redakciji (petak ujutru) nisu dobili nijedan zvanični podatak gdje će njihovi službenici i namještenici biti raspoređeni. 

– Uprava za inspekcijske poslove do slanja ovog odgovora nije dobila nijedan zvaničan podatak kako će dalje funkcionisati organizacione jedinice koje su poslovale u sklopu UIP-a, osim što je na sjednici Vlade (26. 9. 2024) postavljen Predlog odluke o preuzimanju službenika i opreme Uprave za inspekcijske poslove. Međutim, u materijalu pod tačkom 36.7. nema teksta tog predloga i stoji obavještenje da će biti postavljen nakon "tehničke redakcije", što nije objavljeno do trenutka slanja odgovora – kazali su "Danu" iz UIP-a.

Iz Uprave su nam kazali da do petka ujutru nisu dobili zvaničan podatak na koja radna mjesta i u koje organe će, osim inspektora, ostali zaposleni (službenici i namještenici) biti raspoređeni.

Na pitanje "Dana" da li se može desiti da Crna Gora u tom tranzicionom periodu, posebno do donošenja neophodnih propisa, formiranja Koordinacionog tijela i dr., može ostati bez adekvatnog inspekcijskog nadzora i kontrole, iz UIP-a su nam kazali da ni na ovo pitanje nemaju zvaničan odgovor.

Preuzimaju inspektore, službenike i opremu

Vladinom odlukom, koja stupa na snagu u utorak, definisano je da će državne službenike koji su vršili poslove inspekcijskog nadzora po ovlašćenju direktora Uprave za inspekcijske poslove i državne službenike i namještenike koji su vršili informatičke, materijalno-finansijske, računovodstvene i druge poslove administrativne prirode, kao i pomoćne i druge poslove, preuzeti ministarstva i organi uprave, u skladu s tom odlukom.

– Opremu (sto, stolice, računar i štampač) koju su koristili službenici iz člana 1 ove odluke preuzeće ministarstvo, odnosno uprava, nakon preuzimanja tih službenika za prostorije koje koriste ti organi. Oprema koju su zajednički koristili službenici iz člana 1 ove odluke raspodijeliće se ministarstvima, odnosno upravama, u zavisnosti od potreba i raspoloživosti opreme – navodi se u odluci.

– Ponedjeljak, 30. 9. 2024. godine, poslednji je radni dan u okviru UIP-a. Stoga vas upućujemo na Vladu Crne Gore za dobijanje preciznih odgovora – odgovorili su nam iz Uprave.

"Dan" je u četvrtak, pored pitanja Upravi, poslao pitanja i Ministarstvu javne uprave (MJU) – resoru koji je dosad bio nadležan za ovo pitanje, u vezi sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o inspekcijskom nadzoru, kojima je predviđeno ukidanje Uprave za inspekcijske poslove, kao i o načinu na koji će se odvijati taj tranzicioni period preuzimanja zaposlenih, poslova i nadležnosti, rasformiranje tog tijela i sve ono što slijedi shodno novom zakonskom rješenju.

Iz tog resora nisu odgovorili ni na naše pitanje koliko zaposlenih iz UIP-a preuzimaju ministarstva (koliko inspektora, a koliko ostalih zaposlenih), te da li svi zaposleni iz UIP-a znaju gdje će od 1. oktobra raditi svoj posao.

Nisu odgovorili ni koliko zaposlenih može biti neraspoređeno i da li postoji mogućnost da neko od njih ostane bez posla, te da li cijene da Crna Gora može ostati bez adekvatnog inspekcijskog nadzora i kontrole do formiranja Koordinacionog tijela, donošenja neophodnih propisa, odnosno punog funkcionisanja inspekcija pri ministarstvima.

UIP: Za dva mjeseca izrečeno skoro 3,2 miliona eura kazni

Istoga dana kada smo im poslali pitanja, Vlada je na sjednici usvojila odluku o preuzimanju službenika i opreme Uprave za inspekcijske poslove. U odluci koja je na sajtu Vlade objavljena u petak, kasno po podne, navedena su imena inspektora iz različitih oblasti, kao i ostalih službenika i namještenika, sa nazivima ministarstava, odnosno uprava, koja ih preuzimaju. Pored inspektora, na tom spisku je i oko 80 službenika i namještenika.

Potpredsjednik Vlade Milun Zogović kazao je nakon sjednice u četvrtak da niko od zaposlenih u UIP-u neće ostati bez posla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 07:45