Radulović / Privatna arhiva
11/07/2024 u 13:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Udruženje pravnika: Po zakonu, trinaestojulsku nagradu uručuje predsjednik Skupštine u Podgorici

Udruženje pravnika Crne Gore, skreće pažnju crnogorskoj javnosti i nosiocima javnih ovlašćenja da je temeljni princip, definisan u članu 1 stav 2 Ustava, da je Crna Gora "zasnovana na vladavini prava".

- Saglasno tome ukazujemo da Zakon o državnim nagradama u članu 21 stav 2 precizno utvrdjuje da "Trinaestojulsku nagradu uručuje predsjednik Skupštine, u Podgorici", navode u saopštenju.

Kako ukazuju, ne ulazeći u kvalitet dobitnika i odluku žirija, direktno se kršee odredbe navedenog Zakona odlukom da se mjesto za uručivanje nagrade određuje suprotno jasno definisanoj normi.

image

član zakona

- -

- Značaj nagrade, njena neupitna i izuzetna simbolika i namjera crnogorskog društva da elementarno funkcioniše kao uređjeno društvo nalaže, izbjegavajući dalju kompromitaciju i dobitnika i onih koji uručuju nagradu, da se ista dodjeli saglasno navedenom članu 21 Zakona o državnim nagradama, navode iz Udruženja pravnika.

Kako je ranije najavljeno, trinaestojulska nagrada, najviše državno priznanje Crne Gore, ovogodišnjim dobitnicima biće uručena u petak, 12. jula, u 12 časova u Vladinom domu na Cetinju.

Lista kandidata za Trinaestojulsku nagradu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 09:41