Photo by Mikhail Pavstyuk on Unsplash-ilustracija
12/06/2021 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење правника: Власт да поштује обавезе у процесу приступања ЕУ, измјене Закона нису у духу стандарда

Посебно су указали на потребу очувања и даљег унапређења социјалног дијалога, који је у приликом спорне измјене Закона о раду изостао

Удружење правника Црне Горе је, поводом измјена Закона о раду које се односе на снижавање старосне границе за престанак радног односа по сили закона, позвало представнике законодавне и извршне власти да у вршењу својих надлежности поштују преузете обавезе у процесу приступања Европској унији ЕУ и чувају вриједности по којима је Црна Гора била препозната у међународној заједници.

Посебно су указали на потребу очувања и даљег унапређења социјалног дијалога, који је у приликом спорне измјене Закона о раду изостао.

- Такође, имајући у виду финансијске посљедице које примјена усвојеног рјешења може имати по пензиони систем у Црној Гори, указујемо на обавезу да се приликом измјена законских рјешења води првенствено рачуна о заштити националних интереса, јер инстант рјешења којима се угрожава правна сигурност грађана нијесу примјерена европским демократијама чије стандарде смо се обавезали да имплементирамо - наведено је у саопштењу Удружења правника.

Поред начина на који је усвојена спорна измјена Закона о раду, у Удружењу правника напомињу да је преседан је направљен и у садржинском смислу – јер су у Закон о раду пренијета рјешења која су деценијама уназад била предмет Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који поред општих услова за остваривање права на старосну пензију предвиђа и повољније услове за запослене који раде на радним мјестима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

- Међутим, новим законским рјешењем право на остваривање старосне пензије ове категорије запослених претворено је у њихову обавезу, чиме су доведени у неравноправан положај у односу на остале категорије запослених – јер ће бити искључени са тржишта рада знатно прије 66. године. Сматрамо да овакво рјешење није у духу европских стандарда, јер се без објективног и разумно оправданог циља ограничава право на рад запосленима којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем - оцијењено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:43