FOTO: Vrhovni sud / - FOTO: VRHOVNI SUD
15/07/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Udruženje sudija: Targetiranje sudija je nedopustivo

Komentarisanje nepravosnažne presude i targetiranje postupajućih sudija je krajnje neprimjereno i neumjesno, a kao takvo i nedopustivo, saopštilo je Udruženje sudija Crne Gore.

- Povodom objave portparola Demokratske partije socijalista Miloša Nikolića na platformi Iks, a koju su crnogorski mediji integralno prenijeli i u kojoj se navodi. “Dobro zapamtite ovog čovjeka. Ovo je sudija Zoran Radović koji je današnjom presudom izdao državne interese Crne Gore i na nezabilježen način srušio pravni sistem. Nakon njegove odluke, crnogorsko sudstvo više ne postoji”, kao i saopštenja Građanske inicijative “21 Maj” objavljenog na portalu “Vijesti” 14.07.2024.godine, u kome se između ostalog navodi da je oslobađajuća presuda u slučaju “državni udar” profesionalni poraz crnogorskog pravosuđa, te da ukupan proces svjedoči o stručnom rasulu u okviru postupajućih sudova, Udruženje sudija Crne Gore, smatra da je nužno reagovati, jer ovakve izjave osuđuje kao nedopuštene i neprimjerene i ukazuje da se ovakvim izjavama narušava načelo podjele državne vlasti i podriva u sudsku nezavisnost, naveli su u saopštenju.

Nikolić: Nakon presude za "državni udar" crnogorsko sudstvo više ne postoji

Kažu i da su ranije ukazivali da je neprimjerena retorika koju pojedini crnogorski političari koriste kada uzmu za pravo da komentarišu rad sudova, “iako često njihove kritike ne samo da nijesu stručne i kompetentne, već su iste ništa drugo nego zlonamjerni pokušaj ubiranja političkih poena”.

- Udruženje sudija je otvoreno i poziva stručnu i laičku javnost da uputi kritiku rada sudova, ali ta kritika mora biti dobronamjerna i potkrijepljena činjenicama, ako se već govori o državnim interesima. A oni kojima je zaista stalo do državnih interesa, a vrše ili su vršili vlast u Crnoj Gori, trebali bi znati da se državni interesi ne brane objavama na internet platformama, niti saopštenjima koja vrve od subjektivnih stavova, već konkretnim koracima kao što je izgradnja Palate pravde, edukacija sadašnjih i budućih sudija, jačanje školskog sistema, poboljšanjem uslova rada sudija, omogućavanju sudijske nezavisnosti u pravom smislu te riječi, a koja se prije svega prepoznaje u povećanju zarada i regulisanju stambenih pitanja i sl, dodaju iz Udruženja sudija.

Kako su naveli, očigledno je da se interesi političkih partija često ne podudaraju sa interesima zakonitosti i pravednosti.

- Ali politika nije nešto što može uticati, niti ćemo dozvoliti da utiče na rad sudija. Svaka sudijska odluka mora biti ispravna i zakonita, a da bi se došlo do takvog zaključka ista mora proći i žalbeni postupak. Presuda u predmetu poznatom kao “Državni udar” je tek usmeno objavljena, još uvijek nije ni pisano otpremljena, a nezadovoljne stranke će imati pravo žalbe, nakon čega ćemo dobiti i konačnu odluku viših instance – konkretno Apelacionog suda Crne Gore. Sa tog razloga, komentarisanje nepravosnažne presude i targetiranje postupajućih sudija je krajnje neprimjereno i neumjesno, a kao takvo i nedopustivo, kažu iz Udruženja.

Sudije Crne Gore nemaju, kako ističu, vremena za polemisanje na društvenim mrežama, niti za davanje kontrasaopštenja, “jer su zatrpane hiljadama predmeta, a svoj posao rade u gotovo nehumanim uslovima i uz minimalne zarade”.

- No bez obzira na sve, za crnogorsko sudstvo ne treba strahovati, ono postoji i postojaće, koliko god to nekom smetalo ili ne, a o njegovom postojanju svakodnevno svjedoče hiljade odluka crnogorskih sudija, koje svoj poziv vrše časno i zakonito. Ujedno, pozivamo sve javne poslenike, pogotovo političare, da ubuduće pažljivo biraju riječi kojima se osvrću na rad sudske grane vlasti i na taj način daju doprinos razvoju i jačanju nezavisnosnog sudstva Crne Gore, jer je to nešto što se od njih očekuje, baš kao i to da se svako posveti rezultatima u oblasti kojom se bavi, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. avgust 2024 22:28