фото: ЦЕДИС / - фото: ЦЕДИС
25/03/2022 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Угрожени далеководи: ЦЕДИС апелује на грађане да се суздрже од паљења ливада

Екипе ЦЕДИС-а даноноћно раде на санирању настале штете али и на заштити енергетских објеката од ватрене стихије

Екипе ЦЕДИС-а, посљедњих дана, суочавају се са новим проблемом који им отежава, ионако тежак посао у одржавању електродистрибутивне мреже Црне Горе.

Како су навели, несмотрене радње становништва које се односе на паљење сувог грања и ливада ради припреме површина за обрађивање, потпомогнуте јаким вјетром, у сеоским подручјима државе угрожавају далеководе и нисконапонску мрежу и доводе до дугих безнапонских стања становништва руралног подручја.

 - На подручју општина Никшић и Плужине а слична ситуација је и у колашинској општини,  у посљедњих неколико дана,  свједоци смо активирања бројних пожара изазваних на различите начине. У овом периоду године мјестани пале ливаде и остало растиње ради припреме подлоге за садњу, што се често отргне контроли па изазове нове пожаре који неминовно угрожавају дистрибутивну мрежу - наводе они.

Ваздушни водови 10 кВ и нисконапонске  мрезе ЦЕДИС-а који су изграђени на дрвеним стубовима угрожени су,  па су, објашњавају они,  због хаварија изазваних поменутим пожарима имали испаде и искључења на далеководу 10 кВ Повија, дјеловима далековода 10 кВ Трубјела као и ДВ 10 кВ Грахово.

 - Тренутно су и даље активни пожари који угрожавају ДВ 10 кВ Повија, ДВ 10 кВ Грахово, ННМ Заслап, Нудо, Граховац. Такође, великих проблема због угрожености далековода имамо и у Колашину гдје је непосредно угрожен далековод ДВ 10 кВ Ровца. На подручју никшићке општине страдале су и двије нисконапонске мреже Сомина и Осјеченица а запаљена је и стубна трафостаница СТС 10/0,4 кВ Манастир Острог. Проблема имамо и на енергетским објектима Ивање и Затон у Бијелом Пољу - истичу.

Усљед пожара на подручјима никшићке и плужинске општине, закључно са 24.мартом, изгорјело је 17 дрвених стубова на далеководу Трубјела и НН мрежама: Вилуси 3, Црни Кук, Доња Сомина и Савино Брдо али и ормар са успонским водовима СТС 10/0.4 кВ Манастир Острог.

Када је у питању штета на енергетским објектима у Бијелом Пољу и Колашину, биљеже седам  изгорјелих дрвених стубова и два портална на далеководима за Ровца и Ивање као и  на нисконапонским мрежама Затон, Церовица и Закрлије. 

Екипе ЦЕДИС-а даноноћно раде на санирању настале штете али и на заштити енергетских објеката од ватрене стихије.

 - Молимо становиштво да се уздржи од ових радњи нарочито у близини енергетских објеката и да води рачуна о људима који се надљудским напорима у незавидним условима за рад, труде и успијевају да одрже електродистрибутивни систем стабилним - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 22:42