фото: УНХЦР / - фото: УНХЦР
04/11/2021 u 17:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНХЦР апелује на владе да убрзају напредак и ријеше проблеме апатрида у свијету

У протеклих неколико година учињен је значајан напредак, али владе морају учинити више, рекао је Филипо Гранди, Високи комесар УН за избјеглице

Да би се ријешио проблем милиона људи широм света који и даље немају држављанство потребно је учинити више, апелује УНХЦР, Агенција Уједињених нација за избјеглице данас када се обиљежава седма годишњица кампање за искорјењивање апатридије #IBelong.

- У протеклих неколико година учињен је значајан напредак, али владе морају учинити више да би исправиле законске и стратешке недостатке због којих су милиони људи апатриди, а деца се рађају без држављанства- рекао је Филипо Гранди, Високи комесар УН за избјеглице. 

Апатридија, стање у коме особа није призната као држављанин било које државе, погађа милионе људи широм свијета. Апатриди често немају приступ најосновнијим правима – не могу да иду у школу, да раде легално, да приступе здравственим услугама, склопе брак или упишу рођење дјетета. 

Од када је УНХЦР покренуо кампању #IBelong 2014. године да би скренуо више пажње на овај проблем и заложио се за искорењивање апатридије у свету, више од 400.000 лица без држављанства у 27 земаља стекло је држављанство, а десетинама хиљада особа у Азији, Европи, Африци и у Америкама сада је отворен пут ка држављанству због новоусвојених законодавних измјена. 

У протеклих седам година, 29 држава приступило је конвенцијама о апатридији, што указује на постојање снажне политичке воље да се она искоријени.

На међународној конференцији о апатридји, коју је 28. октобра организовао УНХЦР у Црној Гори, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Амбасадом Француске у Црној Гори, оцијењено је да је Црна Гора на добром путу да искоријени апатридију до 2024. године. 

- Црна Гора је направила значајне искораке у примјени међународних стандарда из области апатридије и УНХЦР похваљује Црну Гору у њеним напорима да искоријени апатридију. Заједно са Владом Црне Горе, удвостручујемо напоре како би искоријенили апатридију до 2024. године, што је уједно и циљ кампање #IBelong- поручио је на конференцији Жан Ив Бушарди, шеф канцеларије УНХЦР-а у Црној Гори. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:47