УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ / - ФОТО: ТВИТЕР
27/01/2022 u 18:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦ, УИП: Неприjављени рад опструира политику орjентисану ка расту

Наводи се да тржиште рада препознаjе незаконитости кроз форму противзаконитог запошљавања, нерегистрованог запослења, скривене незапослености, нелегалног запошљавања нерезидената

Неприjављени рад подстиче дистрибутивну неправду, а на економском нивоу опструира Владину политику орjентисану ка расту, поручено jе са састанка Управе прихода и царина (УПЦ) и Управе за инспекциjске послове (УИП).

Из УПЦ су саопштили да jе, у циљу контроле законитости уговора о раду и успjешне реализациjе програма Европа сад, одржан састанак представника двиjе управе, на коjем jе наглашена потреба вршења поjачаног инспекциjског надзора код привредних субjеката.

Наводи се да тржиште рада препознаjе незаконитости кроз форму противзаконитог запошљавања, нерегистрованог запослења, скривене незапослености, нелегалног запошљавања нерезидената.

На састанку су вршитељка дужности (в.д.) директорице УПЦ Милена Петричевић и директор УИП-а Илир Харасани усагласили низ координираних активности и будућих корака коjи ће подстаћи примjену и спровођење права и заштите свих категориjа радника.

- Констатовано jе да jе jединствена приjава за регистрациjу пореских обвезника, обвезника доприноса и осигураника индикатор за поjачану контролу поштовања свих законских одредби од стране привредних субjеката - каже се у саопштењу.

Како се додаjе, приликом подношења JПР обрасца од привредних субjеката и физичких лица код УПЦ - Сектор за услуге и регистрациjу, на дневном нивоу ће вршити мониторинг и анализа наjчешће коришћених уговора склопљених између послодавца и запосленог.

- Неприjављени рад, као скуп неприjављених активности чиjи резултати ниjесу приказани у званичном, документованом бруто националном производу, имаjу за циљ избjегавање законске регулативе, опорезивање и рад у неформалноj зони економиjе - наводи се у саопштењу.

Додаjе се да ће будући модел сарадње, усаглашен на састанку, олакшати координирани инспекциjски надзор двиjе Управе.

- И засигурно обезбиjедити заштиту права и достоjанство запослених али и онемогућити даљи раст сиве економиjе у зони неформалног запошљавања - каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:34