/ Uprava za šume
24/07/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima: Bespravnu sječu otkrio naš čuvar

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima obavještava javnost da je predmetnu bespravnu sječu, za koju Uprava za inspekcijske poslove tvrdi da je otkrila, zapravo dana 22. jula 2024. godine, otkrio i prijavio naš čuvar šuma, a nakon redovnih kontrola terena, navodi se u saopštenju.

Uprava se oglasila povodom saopštenja za javnost Uprave za inspekcijske poslove pod naslovom „Inspekcija za šumarstvo na Jelovici zatekla bespravnu sječu četinara obima od preko 300 m³ bruto drvne mase“, koje je dana 23. jula 2024. godine objavljeno putem različitih medija, a koje se odnosi na otkrivanje bespravne sječe u Jelovici, u cilju istinitog i tačnog informisanja javnosti.

- Naime, čuvar šuma iz Područne jedinice Berane je dana 22. jula 2024. godine, podnio izvještaj Službi za zaštitu šuma i prijavio pomenutu bespravnu sječu u odjeljenjima 33 i 35, u Gazdinskoj jedinici Jelovica, a koja je predmet saopštenja inspekcije, kao i u drugim odjeljenjima koja je stigao da obiđe tokom vikenda, i konstatovao da je bespravno posječeno više od 200 stabala. Odmah po prijemu tog izvještaja, u skladu sa zakonskim propisima, o ovom događaju je obavješten šumarski inspektor, koji je u pratnji naših službenika izašao na teren i zajedno sa njima obišao ovaj najugroženiji rejon u Jelovici, sa najviše bespravnih sječa u prethodnom periodu. Istog dana, šumarski inspektor je izvršio i pregled završenih radova na uspostavljanju šumskog reda nakon bespravnih sječa u odjeljenju 36 u GJ Jelovica, a koje je isti šumarski inspektor naložio po rješenju izdatom u maju 2024. godine - navodi se u saopštenju.

Oni napominju i to da „pojačan inspekcijski nadzor širom Crne Gore“ i zaticanje „velikog broja nepravilnosti u vezi sa bespravnom sječom šuma“, su rezultat svakodnevnog napornog rada i intenzivnih i iznenadnih kontrola terena službenika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, koji o istim odmah po uočavanju nepravilnosti i bespravnih sječa obavještavaju Upravu za inspekcijske poslove.

- Iako ovom prilikom cilj šumarskog inspektora nije bio traženje bespravnih sječa u Jelovici, ovaj događaj je plasiran javnosti kao senzacija i uspjeh inspekcijskog nadzora i pored činjenica da se u zadnjih 10 godina u Jelovici Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nadčovječanskim naporima bori protiv organizovanih bespravnih sječa, koje su tek u zadnja tri mjeseca, zahvaljujući dobroj organizaciji rada od strane novog mendžmenta skoro pa u potpunosti zaustavljene - navode iz Uprave za gazdovanje šumama.

Inspekcija na Jelovici zatekla bespravnu sječu četinara

Oni očekuju i u narednom periodu odlučnu i proaktivnu podršku našim službenicima od strane Uprave za inspekcijske poslove prilikom otkrivanja bespravnih sječa.

- Međutim, nepotrebna je medijska promocija šumarskih inspektora, koji kako kažu „zatiču bespravne sječe“, nakon što ih o istim obavjeste naši čuvari šuma, koji rizikujući svoje živote svakodnevnim obilascima terena se lično suočavaju se beskrupuloznim šumokradicama, posebno u ovom rejonu.  Na kraju, smatramo da bi dobro bilo da ne nastavljaju da se trkaju ko će prvi da pronađe panjeve u šumi, već počinioce bespravnih sječa, kao što mi radimo, posebno iz razloga što je poznato da su i u šumarskoj inspekciji angažovani određeni pojedinci koji su najviše odgovorni za najveći broj bespravnih sječa - saopštila je Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:54