опали, илустрација / -Фото: Профимедија
09/11/2021 u 20:45 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Управа за имовину ћути о заплијени драгог камења: Запечаћени губе вриједност

Један од бивших власника опала Роберт Фањек у изјави за "Дан" упозорио је да вриједност опала пропада јер се налазе у трезору Централне банке, те се не чувају на одговарајући начин

Влада jе средином јуна ове године усвоjила информациjу о поступку продаjе 28 килограма полудрагог камена опала коjи jе одузет 2012. године у хотелу "Белви" у Бечићима jер су нелагално унијети у Црну Гору, а докле се стигло са тим процесом не зна се ни пола године касније јер надлежне институције не одговарају на новинарска питања или пребацују одговорност с једне на другу. У Министарству финансија и социјалног старања казали су "Дану" да је за то надлежна Управа за имовину и катастар, којој смо упутили питања на званични мејл прије недјељу дана, али одговоре нијесмо добили. Одговор нисмо добили ни пошто смо контактирали с директором те институције Кочом Ђуришићем, који нам је у кратком телефонском разговору рекао да је на састанку и да ће новинара позвати касније, прекинувши везу и неиспунивши обећање да ће узвратити позив.

image
Нема времена за новинарска питања: Коча Ђуришић директор Управе за имовину и катастар-Нема времена за новинарска питања: Коча Ђуришић директор Управе

Један од бивших власника опала Роберт Фањек у изјави за "Дан" упозорио је да вриједност опала пропада јер се они не чувају на одговарајући начин, јер се налазе у трезору Централне банке. Он је истакао да је једном приликом, када му је било омогућено да их прегледа, али да му није дозвољено да стави на примјер влажне сунђере поред неких од њих. Фањек је упозорио да због небриге о опалима њихова вриједност пада, те да су велике шансе да су многи од њих пукли јер се годинама налазе у трезору, а о њима се не води рачуна.

Драгоцјености укупне тежине 28 килограма

Како је Влада раније констатовала опали су одузети од Роберта Фрањека и Антониjа Вернона Стреленског. Кроз судски поступак, за који претходни власници тврде да је био исцениран и пристрасан, утврђено jе да су опали униjети у Црну Гору мимо царинских прописа, па су драгоцјености одузете и проглашене власништвом државе. У информацији Владе је констатовано да је извршен преглед полудрагог камења коjе се налазило у jедноj великоj торби, русаку и два коферчића. Мjерењем jе утврђено да комади опала имаjу укупну тежину од 28 килограма и 172 грама, а наjвећи камен био jе тежак 4,4 килограма. Међу овом количином налази се и 14 полуобрађених фигурица у облику животиња укупне тежине нешто веће од jедног килограма.

Да су опали чија је осигурана, процијењена вриједност око двије милијарде еура, запечаћени свједоче у Централној банци, која је једина одговорила на питања везана за ову тему. Како кажу, они нијесу упознати шта се налази у пакетима које чувају, те да не могу говорити о опалима јер је то у надлежности Управе за имовину и катастар.

– Централна банка Црне Горе jе, сходно Закону о старању о привремено и траjно одузетоj имовини и у складу са Процедурама у раду са оставама, 14. марта 2012. и 15. марта 2012. године запримила од Управе полициjе затворене оставе, облиjепљене полициjском траком и печатиране печатним воском са жигом Управе полициjе – криминалистичка техника. Садржаj оставе, по изjави овлашћених лица-оставодавца, спецификован jе у Потврди о привремено одузетим предметима од 15.3.2012. године Управе полициjе – подручна jединица Подгорица, а коjа jе остала код оставодавца и у коjу Централна банка Црне Горе ниjе имала увид. Трезор Централне банке Црне Горе не врши провjеру садржине затворених остава, већ исте прима као запечаћене и пломбиране од стране оставодавца, што jе у конкретном случаjу записнички констатовано – наводе у Централној банци.

Као оставопримац, како кажу, Централна банка нема право да даjе информациjе о садржини и вриjедности оставе коjу jе предао оставодавац.

– Одлуком подручног органа за прекршаjе, предметна остава jе прешла у власништво државе Црне Горе и, сходно закону, дата на старање и управљање органу Владе надлежном за послове управљања државном имовином. Имаjући у виду наведено, молимо да се за одговоре на постављена питања обратите оставодавцу, Управи за имовину и катастар, коjи искључиво може дати одговор на постављена питања – казали су "Дану" у Централној банци.

Одговоре око продаје опала потражили смо и од Управе прихода и царина, али су и они рекли да та питања нијесу у њиховој надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:21