/ Зграда Фудбалског савеза Црне Горе (архива)
16/05/2021 u 22:34 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упркос донацији ФИФА и УЕФА од 8,2 милиона, ФСЦГ у минусу 694 хиљаде

Иако jе прошле године поjава пандемиjе новог корона вируса негативно утицала на све сфере друштва, то ниjе условило смањење прихода Фудбалског савеза, коjи су остали на мање-више истом нивоу као и претходних година, односно на око 11,2 милиона еура. Ипак, на крају прошле године, утврђено је да је ФСЦГ пословао са минусом од 694 хиљаде еура

Фудбалски савез Црне Горе (ФСЦГ) у прошлоj години jе пословао са минусом од 694 хиљаде еура, иако су УЕФА и ФИФА исте године тоj организациjи донирале око 8,2 милиона еура. То показују подаци у финансиjским извjештаjима ФСЦГ достављеним Управи прихода и царина Црне Горе, у коjе jе "Дан" имао увид. На челу ФСЦГ jе прослављени фудабалски ас Деjан Савићевић.

image
Подаци из Финансијског извјештаја Фудбалског савеза

Иако jе прошле године поjава пандемиjе новог корона вируса негативно утицала на све сфере друштва, то ниjе условило смањење прихода Фудбалског савеза, коjи су остали на мање-више истом нивоу као и претходних година. Штавише, повећани су приходи ФСЦГ од казни и ТВ права за око 293 хиљаде еура, док су смањени приходи од спонзорстава за 243 хиљаде. Кад се све сабере на краjу прошле године приходи Савеза, чиjе jе сjедиште у Подгорици, износили су око 11.256.000, док су годину раниjе били незнатно већи са износом од 11.288.000 еура. У билансу стања, коjи jе овjерио дугогодишњи генерални секретар Момир Ђурђевац, може се видjети да jе на банкарским рачунима ФСЦГ и благаjни прошле године било мање новца него 2019.године. Тако jе у децембру 2020. године евидентирано 5,69 милиона еура, док jе тачно годину раниjе таj износ био 7,21 милион еура, што jе умањење за око 1,5 милиона еура. Да ФСЦГ може да послуjе позитивно показуjу финансиjски извjештаjи из 2019. године, кад jе остварен добитак од 72.000 еура.

Латиновић: Финансијска ситуација стабилна

Челник Одјељења за ПР и медије у ФСЦГ Бранко Латиновић казао је да ће се у складу са досадашњом праксом, обавезама према члановима Фудбалског савеза и Статуту ФСЦГ, финансиjски извjештаj за претходну годину наћи на дневном реду наредне сjеднице Извршног одбора ФСЦГ, коjа ће се одржати у првоj половини jуна, након чега ће бити прослиjеђен на усваjање делегатима Скупштине коjа jе заказана за 30. jун текуће године.

– Пракса Фудбалског савеза Црне Горе jе да члановима Скупштине интегрално достави извjештаj овлашћеног ревизора, са датим мишљењем о финансиjском пословању. Иначе, наjвећи утицаj на структуру трошкова Фудбалског савеза у 2020. години имали су инвестициони циклус посвећен унапрjеђењу фудбалске инфраструктуре, повећање финансиjске помоћи клубовима Прве и Друге лиге због утицаjа пандемиjе и изостанак мечева са присуством навиjача на утакмицама репрезентативних селекциjа. Упркос томе, финансиjска ситуациjа Фудбалског савеза Црне Горе jе стабилна и савез ће и у наредном периоду наставити да помаже клубове и улаже у инфраструктуру – рекао је Латиновић.

Током прошле године смањени су трошкови спортске опреме са 51 хиљаду еура (2019. година) на 37 хиљада еура.

Према званичним подацима коjи се могу видjети на саjту ФСЦГ, у периоду од 2017. до 2020. године, за инвестициjе у инфраструктуру 13 црногорских клубова издвоjено jе око 10,5 милиона еура. У истом том периоду од ФИФА и УЕФА Фудбалски савез добио jе донациjе од око 25 милиона еура. При том, те инвестициjе у инфраструктуру су биле неравномjерне, неки клубови су добиjали и до 1,4 милиона, а неки око 250 хиљада еура.

Просjечан броj запослених у прошлоj години у ФСЦГ износио jе 46, док jе за бруто трошкове зарада и накнада зарада исплаћено 861.167 еура. Приходи од продаjе производа и услуга значаjно су смањени са 225.493 еура, колико су износили приjе двиjе године, на 8.585 еура на краjу прошле године. На трошкове горива и енергиjе током прошле године потрошено jе 61.077 еура.

Након што је 30. јуна 2006. године затражио пријем у Међународне фудбалске организације, на конгресу УЕФА у Диселдорфу, одржаном 26.jануара 2007. године, ФСЦГ jе постао пуноправни члан УЕФА, док је члан ФИФА постао на Конгресу свјетске куће фудбала, који је одржан у Цириху, 31. маја 2007. године.

Вл.О.-М.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 17:30