foto: JPNPCG - priznanje / - FOTO: JPNPCG - PRIZNANJE
31/07/2024 u 17:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uručeno priznanje nadzorniku NP Prokletije

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obilježilo je Svjetski dan rendžera -. 31. juli uručivanjem prigodnog priznanja nadzorniku Nacionalnog parka Prokletije sa ciljem da skrene pažnju na složenost i izazove sa kojima se susrijeću Službe zaštite NPCG tokom obavljanja svog rada.

Tim povodom, pomoćnica direktora Javnog preduzeća za zaštitu, održivi razvoj i turizam Ivana Milović i direktor NP Prokletije Miralem Metjahić uručili su priznanje nadzorniku Službe zaštite Nacionalnog parka Prokletije, Sirhanu Mrkuliću, za doprinos zaštiti i očuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog zaštićenog područja.

- Uručivanjem priznanja nadzorniku NP Prokletije, simbolično smo uručili priznanje svim nadzornicima u Službama zaštite NPCG jer svojim radom doprinose očuvanju prirodne i kulturne baštine najvrijednijih prostora Crne Gore- naglasila je pomoćnica Milović.

Kako je kazala, prije 20 dana izbio je požar kojim se nije moglo prići zbog nepristupačnosti terena, ali je zahvaljujući iskustvu i požrtvovanju, nadzornik Sirhan uspio da se izbori sa vatrenom stihijom i zaštiti Grebaje i ovaj dio Nacionalnog parka.

Takođe je istakla rad Službi zaštite svih NPCG koji su tokom 24 časa, 365 dana u godini, prvi na liniji odbrane zaštićenih područja u suzbijanju nezakonitih aktivnosti, i na raspolaganju su kako posjetiocima tako i svim korisnicima prostora.

Direktor NP Prokletije Miralem Metjahić takođe je istakao rad nadzornika Mrkulića i ukupnu posvećenost Službe zaštite tokom gašenja požara u ovom Parku.

- Brzom reakcijom i posvećenošću, nadzornik Mrkulić je u kratkom vremenskom periodu ugasio požar gdje je bila ugrožena ne samo priroda već i imovina lokalnog stanovništva. U to ime, ispred Nacionalnog parka i u svoje ime, zahvaljujem mu se na nesebičnom zalaganju- naveo je on.

Svjetski dan rendžera 31. jul obilježava se širom svijeta kako bi im se odala počast za posao koji rade u različitim uslovima, djeluju u kriznim situacijama i bore se sa različitim nepravilnostima na terenu – a sve u cilju zaštite i očuvanja prirode. Svjetski dan rendžera obilježava se od 2007. godine, a utvrdila ga je Međunarodna rendžerska federacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:35