/ Uprava za šume
23/08/2024 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uspješno sproveden javni poziv za redovnu sječu šume u 2024. godini

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima uspješno je sprovela Javni poziv za redovne sječe u 2024. godini.

- Naglašavamo da je to pojedinačno najuspješniji javni poziv sa najvećim brojem prodatih kubika i najvećim brojem prodatih drvnih sortimenata preko početne cijene. Istovremeno obavještavamo javnost i da je većina ugovora za Javni poziv 1 već potpisana i da su drvoprerađivači već počeli sa eksploatacijom i realizacijom ugovornih obaveza - navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o aktuelnim okupljanjima određenih drvoprerađivača povodom uslova uspješno sprovedenog Javnog poziva 1, istitu da je sada već i više nego očigledno da su ovi protesti politički motivisani, prvenstveno iz razloga što su spriječene sve krađe u državnim šumama i nema više nelegalnih otkupa.

- Takođe, svjedočili smo u prethodnim danima u više navrata iznošenju brojnih netačnih insinuacija i javnih prozivki na račun direktora Uprave za gazdovanje šumama, kao i javnim tvrdnjama drvoprerađivača da su u posjedu fotografija na kojima direktor Uprave dogovara uslove Javnog poziva sa koncesionarima - navode iz Uprave.

Uprava za gazdovanje šumama: Sjutra Javni poziv za redovne sječe, jedini uslov cijena

S obzirom na to da već 15 dana ne prikazuju javnosti ove fotografije, u želji da ubrzaju taj postupak, poručuju da je direktor Uprave spreman da o sopstvenom trošku plati taksi prevoz do Specijalnog državnog tužilaštva svim onim drvoprerađivačima koji su javno tvrdili da imaju pomenute fotografije direktora Uprave i da ih što prije predaju u tužilaštvo, jer i oni žele da vide dokle su "spremni da idu u svojim lažima, pošto su ovakve optužbe proizvod pokvarenih i štetnih pojedinaca".

- Na kraju, ističemo da pošto pojedinim drvoprerađivačima nisu odgovarali uslovi Javnog poziva 1 odnosno ni radnici ni lokalni faktor, da je objavljen Javni poziv 2 za redovne sječe na kojem je jedini kriterijum za učešće ponuđena cijena i mogu uzeti preko 100 hiljada kubika u blizu toliko odjeljenja, ali je i sama najava ovog poziva sa željenim kriterijumom izazvala negodovanje pojedinaca. Kao i svih prethodnih puta, poručujemo da je Uprava obezbijedila i više nego dovoljno sirovine za rad svih drvoprerađivačkih pogona, a neprijavljivanjem na Javni poziv 2 javnost će do kraja moći da razotkrije namjere i motive ove kompletne medijske predstave, na šta smo od samog početka i upozoravali - saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 00:04