фото: Влада / - BOJANA CUPIC
03/12/2021 u 10:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојена Заједничка изјава подршке Мапи пута за здравље и благостање на Западном Балкану

Стога, истичу они, заједнички подржавају Мапу пута за здравље на Западном Балкану како би убрзали затварање здравственог јаза подрегиона у односу на ЕУ и постизање циљева одрживог развоја

Предсједници влада земаља Западног Балкана на челу са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем, као домаћином, усвојили су на састанку, који је одржан у Будви у оквиру Самита предсједника влада Централно-европске иницијативе, Заједничку изјаву подршке Мапи пута за здравље и благостање на Западном Балкану.

У изјави се наводи да су након заједничког креирања Мапе пута за здравље од стране земаља/региона Западног Балкана и СЗО, Регионалне канцеларије за Европу, и недавних разговора са партнерима, договорили да ојачају њихов заједнички ангажман за боље здравље и благостање на Западном Балкану.

 - Свјесни смо да су здравствени системи на Западном Балкану били под притиском чак и прије ЦОВИД-19, што све више доводи земље у опасност да зауставе напредак који су постигле прије пандемије ЦОВИД-19. Потврђујемо амбицију земаља Западног Балкана да затворе здравствени јаз са Европском унијом. Та амбиција је већ довела до значајног напретка у просјечно очекиваном животном вијеку у подрегиону посљедњих година. Међутим, здравствени јаз још није затворен, а свеукупно гледано, људи на Западном Балкану и даље имају краћи животни вијек, више мајки и дјеце умиру, а људи троше већи дио својих расположивих прихода на здравље него у остатку ЕУ - наводи се у заједничкој изјави.

Стога, истичу они, заједнички подржавају Мапу пута за здравље на Западном Балкану како би убрзали затварање здравственог јаза подрегиона у односу на ЕУ и постизање циљева одрживог развоја.

 - Наглашавамо нашу пуну подршку процесу проширења ЕУ и Економском и инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан како би се олакшала ближа интеграција земаља Западног Балкана. Потврђујемо да Мапа пута за здравље на Западном Балкану додатно доприноси интеграцији земаља у подрегиону користећи здравље за побољшање стабилности и доприноси просперитету за људе у подрегиону - додаје се.

Истичу нашу пуну подршку осигуравању да здравље буде интегративни дио економског развоја и планова улагања у подрегиону, повећање улагања у здравство, те фокусирање и улагање у иницијативе за реформу здравства Мапе пута.

Обавезују се да ћемо се активно укључити у рад Савјета Мапе пута и остати спремни да олакшају те иницијативе здравствене реформе како у земљама Западног Балкана тако и у подрегиону.

 - Обавезујемо се да ћемо радити заједно на одржавању стратешке оријентације која одражава жељу 17 милиона људи да се њихове здравствене потребе и очекивања испуне, укључујући сљедеће: гаранцију њиховог права на универзални приступ квалитетној њези без страха од финансијских потешкоћа, ефикасну заштиту од здравствених ванредних ситуација и њихову способност да напредују у здравим заједницама, гдје јавноздравствене акције и одговарајуће јавне политике осигуравају бољи живот у економији благостања -  наводи се у Заједничкој изјави земаља Западног Балкана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:35