/ Фото: Јутјуб
04/06/2021 u 15:13 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

(ВИДЕО) Новe мјере: Дозвољене свадбе у ЦГ, званице могу скинути маске само кад једу и пију

Мјере ће важити од сјутра до 18. јуна

Министарство здравља одлучило је да дозволи одржавање матурских вечери и свадби у Црној Гори до 50 лица.

Државни секретар у Министарству Борко Бајић казао је да на свадбама неће бити омогућено задржавање за шанком.

- Дозвољена је музика уживо у баштама кафића до 23 сата, а и даље је забрањен плес и играње. Дозвољене су и екскурзије и излети до 50 лица, а школе су дужне да одреде лица за контролу- додао је он, наглашавајући да мјере важе од сјутра до 18. јуна. 

И даље је забрањена музика уживо унутар угоститељских објеката.

- Држављанима земаља чланица ЕУ и Израела омогућава се безуслован улазак у Црну Гору, што од раније важи за држављане Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Kосова, Сјеверне Македоније, Русије, Украјине и Бјелорусије- додао је Бајић. 

Бајић је додао да на свадбама сви запослени и гости морају носити заштитне маске, осим током "непосредног конзумирања пића, након чега се маска одмах враћа на лице".

- Током конзумирања хране маска се враћа на лице одмах након завршетка оброка. Такође, морају се обезбиједи средства за дезинфекцију (гел за дезинфекцију или влажне алкохолне марамице) на свим столовима и размак између столова буде најмање два метра- истакао је он. 

За столом сједе највише четири госта,  рад да се организује од 7 сати до поноћи и да се обезбиједе обиљежена мјеста за хигијенско одлагање отпада.

Директор ИЈЗ Игор Галић казао је да је оболијевање од коронавируса у Црној Гори најмањем нивоу од јула прошле године. 

- У односу на земље чија је битна грана економије туризам, Црна Гора има повољније вриједности индикатора оболијевања од Грчке, Шпаније и Турске, а близу смо Хрватској, Kипру и Италији. Упоредном анализом може се закључити да Црна Гора има мањи индикатор оболијевања 14-дневне кумулативне инциденције на 100 000 становника од 19 земаља ЕУ – нпр. од Холандије, Шпаније, Шведске, Белгије, Грчке, Данске и Словеније. Од пунољетне популације грађана Црне Горе, скоро 30 одсто је примило једну дозу вакцине а око 20 одсто и другу дозу ваццине. Црна Гора је процентуално вакцинисала већи дио свог становништва од Бугарске, која је чланица ЕУ, али и од Албаније, Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине, и Kосова- додао је он. 

Izdvojeno

03. avgust 2021 07:56