Горан Драгишић / -р д
14/07/2021 u 09:50 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

В.д. предсједника СОВЦГ тражи: Казнити одговорне за дискриминацију у Војсци

Очекујемо да се преиспита Стамбена задруга коjа jе основана при МО, почев од њеног оснивања, као и темељно испитивање финансиjског пословања, поручио је Драгишић за "Дан"

Вршилац дужности предсједника Синдиката одбране и Војске (СОВЦГ) Горан Драгишић казао је у разговору за "Дан" да су промjеном власти у нашој држави створени услови за елиминисање свих облика дискриминаторног понашања, те да су у комуникацији са војним властима указали на носиоце таквог понашања.

– У комуникациjи са министарком одбране (Оливера Ињац) и њеним сарадницима jасно смо указали на носиоце таквог понашања, коjи су и дан-данас у служби, и очекуjемо да такви буду у догледно вриjеме позвани на одговорност, а надам се да ће за неке бити нађени и елементи за нечастан отпуст из ВЦГ. То би управо био наjбољи показатељ да се десила корjенита промjена у односу на претходни период и сигнал припадницима ВЦГ да ће само њихови професионални квалитети бити мjерило рада и успjеха поjединца и у краjњем цjелокупне Војске Црне Горе, оцијенио је Драгишић.

”У СОВЦГ очекују да ће у последњем кварталу године почети преговори са војним властима за повећање зарада у Војсци

Навео је да је СОВЦГ у фази обнове социjалног диjалога из ког су, како каже, потпуно били изопштени.

– У комуникациjи са надлежнима у Министарству одбране (МО) тражимо рjешења за броjне проблеме. Постоjе свакако и одређена ограничења коjа jе наметнуо период ковид кризе и ми ту имамо разумиjевање, али се надамо да ћемо у последњем кварталу ући кроз социjални диjалог и у причу о повећању зарада припадницима ВЦГ током ове године, о квалитетниjем рjешавању стамбених питања и измjенама закона и подзаконских аката. У најкраћем, положаj запослених у ВЦГ би требало да буде знатно бољи. Таj положаj jе годинама урушаван, не само у материjалном смислу већ и низом накарадних поступања претходне власти. Ова понашања су се свакако манифестовала у непрекидноj дискриминациjи по више основа, па и националноj. Уцjене, ограничавања напредовања у служби, прекиди радних осноса и непродужавање уговора воjницима коjи то свакако ниjесу заслужили, били су толико очигледни и примjетни свима коjи раде у Војсци, изјавио је Драгишић.

Он каже да нема податке о лицима коjа немаjу риjешено стамбено питање у ВЦГ, али се, како процјењује, ради о великом броjу.

– Лоше jе и што се за jедан броj сматра да су "риjешени", а у ствари немаjу власништво над стамбеним простором у ком живе. Овдjе приjе свега мислим на већи броj припадника ВЦГ коjи су станове "добили" у Блоку девет и на Старом аеродрому у Подгорици. Стамбена задруга, коjа jе основана при МО jе, такође, нешто за шта очекуjемо да се преиспита, почев од њеног оснивања, па и до темељног испитивања њеног финансиjског пословања. Наш став jе да jе она посљедњих неколико година у ствари служила као привид неког успjешног дjеловања по овом важном питању, а све је само неуспjешна прича. Ипак, поjединци у тоj "причи" су се несумњиво окористили на нечиjоj муци, изјавио је Драгишић.

Нова војна власт да исправи неправду

Драгишић наводи да је сарадња са новим министарством и Генералштабом боља него што је била са претходним војним властима.

– Од нових власти очекуjемо конкретне поступке, приjе свега кроз исправљање неправди према поjединим припадницима ВЦГ коjи су претрпjели свакаква понижења, али и враћање у службу у ВЦГ jедног броjа младих момака и дjевоjака коjи су остали без посла само због свог вjерског или националног осjећања. Ево, последњи примjер из медиjа, воjника Милана Медоjевића, показуjе шта се дешавало. Апелуjем на заштитника имовинско правних интереса, али и на министарку одбране, да се одустане од могуће жалбе на пресуду и да се таj воjник врати у jединицу из коjе jе незаконито одстрањен – закључује Драгишић.

Према његовим ријечима, просjечна примања припадника ВЦГ су на ниову оних у држави.

– Ипак, треба разумjети специфичност воjног посла и задатака и разумjети очекивања припадника Воjске за бољим зарадама. Узећу наjбаналниjи примjер да таj припадник ВЦГ мора и у екстремним температурним условима, какви су на примjер у Даниловграду и Подгорици, да носи на ногама чизме осам или 24 сата, колико jе на радном мjесту. Сем тога, морамо истаћи и веома лош положаj запослених цивилних лица у Воjсци Црне Горе, коjи нериjетко извршаваjу, такође, воjне задатке или раде у условима строже дисциплине и правила у односу на неке друге структуре. Положаj ових лица jе наjjедноставниjе поправити повећањем зараде, с jедне стране, и врло jасним дефинисањем њихових задатака и обавеза законом. Предлагали смо, и даље ћемо када дођемо до рада на измjенама закона, да се дефинише категориjа војних службеника, односно тих цивила коjи обављаjу и воjне задатке, те да се за та лица, такође, препознаjу неки бенефити, почев од бенефицираног радног стажа, надокнада, дневница... – поручује Драгишић.

Драгишић каже да су припадници Воjске и у овом кризном периоду дали велики допринос у сузбиjању Ковид-19 пандемије и били непосредно изложени броjним опасностима.

– Поред тога, одрађивали су и друге сложене активности и задатке, коjи за укупну jавност ниjесу у довољноj мjери примjетни. Вjеруjем да jе нова структура МО свjесна тога и да ћемо то према нашим воjницима исказати кроз поправљање њиховог економског положаjа у друштву у наредноj години – истакао је Драгишић.

Додао је да вjеруjе да ће се кроз отворен и искрен социjални диjалог повећати број чланова те синдикалне организације, коjи jош, како каже, стрепе од учлањења у СОВЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:20