VCG i UP zajednički u zaštiti graničnih prelaza i bezbjednosti građana / - MO
22/07/2024 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

VCG i UP zajednički u zaštiti graničnih prelaza i bezbjednosti građana

Čelni ljudi Vojske Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije dogovorili su na sastanku zajedničku zaradnju u zaštiti graničnih prelaza i bezbjednosti građana.

Ministar odbrane Dragan Krapović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, sastali su se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem i direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom kako bi razmotrili modele angažovanja pripadnika VCG u cilju pružanja podrške UP u zaštiti državne granice, navodi se u saopštenju.

Krapović je istakao da će Vojska Crne Gore, shodno odlukama Savjeta za odbranu i bezbjednost od 19. jula, pružiti potrebnu podršku policijskim snagama u nadzoru granice, prevenciji ilegalnih prelazaka i svim drugim aktivnostima koje doprinose očuvanju javnog reda i mira.

image
- MO

– Naša zajednička misija je da spriječimo ilegalne aktivnosti i osiguramo bezbjednost građana. Angažovanje vojnih snaga u ovim aktivnostima nije samo reakcija na trenutne izazove, već i dio dugoročne strategije za očuvanje bezbednosti i stabilnosti Crne Gore – poručio je Krapović.  

Sagovornici su razmotrili trenutnu bezbjednosnu situaciju i saglasili se o neophodnim koracima kako bi se odgovorilo svim izazovima, posebno imajući u vidu migrantsku krizu i aktuelnu turističku sezonu. 

– Angažovanje vojnih snaga biće sprovedeno u skladu sa zakonskim okvirima i procedurama, a sve aktivnosti će biti koordinirane između Vojske Crne Gore i Uprave policije kako bi se postigli maksimalni rezultati – naglasio je general Lazarević. 

image
- MO

Ministar unutrašnjih poslova naglasio je važnost bliske saradnje MUP-a i Ministarstva odbrane.  

– Neophodno je da sve državne institucije rade zajedno kako bi očuvali sigurne granice. Zajedničko djelovanje Uprave policije i Vojske Crne Gore predstavlja ključni korak ka postizanju tih ciljeva – kazao je Šaranović.  

Direktor UP, Zoran Brđanin, istakao je da mješovite granične patrole  pripadnika VCG i UP daju dobre rezultate još od 2018., od kada postoji takav vid saradnje u zaštiti granica Crne Gore. Na sastanku je dogovoreno da će pripadnici Vojske Crne Gore učestvovati u zajedničkim patrolama sa policijskim snagama duž granice. 

Blagovremeno potpisati sporazum o otvaranju graničnih prelaza na budućem auto-putu

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane će nastaviti da blisko sarađuju i koordiniraju svoje aktivnosti kako bi se osigurala maksimalna efikasnost u zaštiti državnih granica i očuvanju bezbjednosti građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 13:57