Ilustracija / - UNSPLASH
13/10/2024 u 19:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Veći dio Podgorice već 10 dana bez vode za piće

Veći dio Podgorice je već deset dana bez vode za piće. Preporuka Vodovoda je da se voda s Mareze ne koristi ili da se prokuvava, ali da je i tada izbjegavaju djeca, trudnice, starije i stanovništvo sa oslabljenim imunim sistemom.

Fizičko hemijske analize od početka oktobra pokazuju povećane vrijednosti parametara koji ukazuju na zamućenje vode iznad dozvoljenog. Ovakva situacija za sve građane koji piju vodu s Mareze nije novitet, s obzirom na to da se zamućenja dešavaju nakon svih obilnijih padavina.

Do zamućenja je došlo nakon obilnih padavina u naše gradu od 4. oktobra. Međutim, većih padavina od tada nije bilo, što daje za pravo stanovnicima naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada Preko Morače, centra grada, dio ispod Gorice, Malog Brda, Stare Varoši, Zabjela, Pobrežja, Zelenike, Dahne, Dajbaba, City kvarta, dijela Zete, Gornje i Donje Gorice, da pitaju o kakvom se zamućenju radi.

Voda sa Mareze i dalje nije za piće

Portalu Dan su se javili nezadovoljni građani koji pozivaju službe inspekcije i Vodovoda da im daju tačne informacije o kakvom zamućenju je riječ i kada će ono biti sanirano. Građani takođe pitaju da li će suve česme u njihovim domovima "zamutiti" račune za potrošnju u oktobru, kako bi barem "namirili" trošak kupovine balona i flaša vode koju moraju, takođe po savjetu Vodovoda, da nabavljaju iz alternativnih izvora, najčešće prodavnica. Napominju da je voda potrebna u svim sferama svakodnevnog života pa se baloni ne pribavljaju samo za piće već i za "tehničku" vodu.

I poslednji rezultati, od 12. oktobra, fizičko-hemijskih analiza vode sa izvorišta "Mareza" pokazuju da su izmjerene vrijednosti parametara mutnoće i dalje iznad dozvoljenih, ali su značajno smanjene, saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

– Preporučuje se da stanovništvo, a naročito djeca, trudnice, stariji i stanovništvo sa oslabljenim imunim sistemom prokuvavaju vodu prije upotrebe ili koriste bezbjedne alternative, to jeste vodu iz kontrolisanih vodosnabdijevanja (flaširane vode, na odgovarajući način dopremljenu zdravstveno-sanitarnu vodu iz drugog vodovodnog sisttema, izvorišta i slično) – saopšteno je iz Vodovoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 19:40