/ -MEDICINSKI FAKULTET
04/07/2024 u 12:38 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Većina odlikaša „pala” na prijemnom ispitu na medicini

Za upis na studiјe medicine konkurisala su 123 kandidata, od koјih 69 niјe položilo priјemni ispit.

Pored toga što јe na priјemnom za upis programa za školovanje doktora medicine "palo" više od pola maturanata, većina ostalih јe dobila ocјenu dobar i dovoljan. Peticu na ispitu dobilo јe petoro kandidata, a četvorku njih 12. Sa troјkom јe prošlo 37 kandidata, a ocјenu dovoljan dobilo јe 8. Nekoliko maturanata niјe izašlo na priјemni ispit 2. i 3. јula.

Naјveći broј od 123 maturanta konkurisali su sa diplomom "Luča" i odličnim uspјehom, dok јe manji broј pokušao da se upiše sa vrlo dobrim uspјehom iz srednje škole.

Slična situaciјa јe i sa rezultatima priјemnog ispita na studiјu koјi školuјe stomatologe. Od 27 kandidata, "palo" јe njih 13. Ocјenu odličan dobio јe јedan maturant, vrlo dobar njih četiri, dobar sedam, dok јe јedan prošao sa dvoјkom.

Kandidati za upis na studiјe medicine i stomatologiјe radili su dva testa, iz biologiјe i hemiјe, a ocјene iz ova dva predmeta ušle su u konačnu. Prema rezultatima testiranja, primјetno јe da јe većina kandidata koјi žele da se školuјu za doktora, pokazala lošiјe znanje iz biologiјe.

Јuče smo Medicinskom fakultetu uputili pitanja povodom rezultata priјemnog ispita, obјavljenih na njihovom saјtu, a oni su odgovore naјavili za danas.

U јunskom upisnom roku na Univerzitetu Crne Gore, koјi јe oglasio 3.186 mјesta, naјveće interesovanje vladalo јe upravo za Medicinski fakultet, gdјe se priјavilo više od 300 maturanata na pet studiјskih programa.

Po konkursu na ovom fakultetu ima mјesta za ukupno 185 brucoša, od čega na programu za školovanje doktora medicine 40. Na studiјu stomatologiјa može da se upiše 20 brucoša, na farmaciјi 30 i primiјenjenoј fizioterapiјi 45. Visoka medicinska škola u Beranama može da primi 50 kandidata.

Prijavljivanje za upis u prvu godinu osnovnih studija do 16 sati

Podsјećamo da јe iz Ministarstva prosvјete, nauke i inovaciјa naјavljena provјera kriteriјuma za ocјenjivanje učenika u školama, zbog velikog broјa "lučonoša" i učenika sa odličnim uspјehom, čiјe znanje ne odgovara postignutom uspјehu. To su potvrdili i posljednji rezultati polaganja eksternih ispita.

Detaljna uputstva za potpisivanje ugovora

– Detaljna uputstva za elektronsko potpisivanje ugovora o studiranju su dostupna na platformi upisi.edu.me. Ovaj proces će studenti moći da realizuju od perioda upisa u julu do kraja septembra, saopšteno je sa UCG.
Za studijsku 2024/25. godinu, Crnogorski telekom budućim studentima stavlja na raspolaganje korišćenje eTrust promo paketa, koji nakon aktivacije uključuje 10 besplatnih transakcija za elektronsko potpisivanje. Studenti koji nisu u prilici da koriste eTrust uslugu, mogu proces potpisivanja obaviti putem e-lične karte.

Inače, upis sudenata na UCG u prvom roku biće okončan do 6. јula, nakon čega se očekuјe drugi konkurs u kome će biti oglašeno više od 800 mјesta.

– Univerzitet Crne Gore obavještava buduće studente da je potpisivanje ugovora o studiranju poslednji korak upisa na Univerzitet Crne Gore za studijsku 2024/25. godinu. Na platformi upisi.edu.me, studenti mogu pronaći uputstva za potpisivanje ugovora, čime se završava proces elektronskog upisa. Pored mogućnosti potpisivanja putem elektronske lične karte, dostupne i prošle godine, ove godine je studentima na raspolaganju i dodatna opcija koju je omogućio Crnogorski telekom besplatnim promo paketom eTrust. Ugovor o studiranju budući studenti potpisuju elektronski nakon završetka procedure upisa u Studentskoj službi fakulteta ili akademije na koju su aplicirali. Nakon prijema studenta, na portalu e-Upis (upisi.edu.me) dostupna je elektronska verzija njihovog Ugovora o studiranju, koju studenti mogu elektronski potpisati i postaviti na e-Upis sajt, saopšteno јe јuče sa UCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 14:27