Фото: Иван Петровић Са протеста
22/06/2021 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Протест: Пољопривредни произвођачи и сточари траже смјену министра Стијовића

Преко 30 пољопривредних произвођача и сточара са подручја бјелопавлићке равнице и Никшића одлучили су да на овај начин затраже своја права од Министарства пољопривреде.

Више од 30 пољопривредних произвођача и сточара са подручја бјелопавлићке равнице и Никшића,траже смјену министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Стијовића

Они су тракторима кренули на протест испред Подгорице у 11 сати из Даниловграда. Стигли су  испред зграде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У понедјељак 28. јуна ће, како су најавили, изаћи испред Владе са цистернима пуним стајског ђубрива које ће, ако им не испуне услове, просути испред зграде извршне власти.

-Позивам све људе добре воље, НВО, медије Црне Горе и све грађански орјентисане организације да нам се придруже у протестe. Црногорска пољопривреда је на кољенима. Црногорски сточари немају избора. У понедељак ће почети да извозе течни стајњак на црногорске улице, умјесто на наше оранице и пашњаке-саопштено је током протеста испред Удружења пољопривредника Црне Горе.

Навели су да је цијена концентроване хране 0,40 еура, а горња граница рентабилности 0,30 еура.

- Тражимо да Влада издвоји новац из резерве буџета и да нам се плати по 0,05 еура по литру произведеног млијека од 1. јануара 2021. до стабилизације тржишта сточне хране - казао је представник окупљених Рашо Миљанић.

Траже и повраћај акцизе на гориво по хектару за све обрађене површине у Црној Гори укључујући и покошене површине.

- Тражимо и рјешавање вишкова црногорских сирева, како би отукуп козјег и овчјег млијека могао да почне од 1. јула - рекао је Миљанић.

Њихов захтјев је и писана гаранција Владе да ће ријешити позиције у трговачким ланцима и хотелима за продају црногорских производа и смањити увоз оних производа које црногорска пољопривреда производи у потребним количинама - истакао је Миљанић.

На све њихове захтјеве да им се помогне, како су истакли, државни органи су се оглушили.

- Зато на овај начин морамо тражити наша права, јер садашња цијена млијека не може да подмири велике издатке за узгој стоке - навели су раније пољопривредни произвођачи и сточари.

Преко 30 пољопривредних произвођача и сточара са подручја бјелопавлићке равнице и Никшића одлучили су да на овај начин затраже своја права од Министарства пољопривреде. 

image

Фото: Иван Петровић
Са протеста

Они су са  полигона Основне школе Вуко Јововић у Даниловграду, у 11 часова  кренула је колона тракториста према Подгорици на протест испред Скупштине и Владе Црне Горе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:42