/ ИЈЗ Прес
02/07/2021 u 12:12 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ИЈЗ: Концерти огроман ризик за ширење вируса, опрез због делта соја

Од јуна прошле године до јуна ове године број обољелих је најнижи, бројеви говоре о повољној ситуацији, казала је Поповић Самарџић

Министарство здравља Црне Горе представило је нове мјера и актуелну епидемиолошку ситуације. Нове мјере можете прочитати на следећем линку

Нове мјере: Музика уживо до поноћи, пензионерима ваучери

.

Како су навели, присутан је континуитет пада новорегистрованих случајева обољелих од вируса корона. Навели су да је оболијевање на најмањем нивоу од почетка оболијевања. Истакнуто је да ће до краја августа делта сој бити доминантан на нивоу цијелог свијета, указују неке пројекције.

Начелница имунизације докторка Милена Поповић Самарџић представила је нове мјере у присуству колега епидемиолошкиње докторке Марије Божовић и дирекотра Управе за инспекцијске послове Илир Харасани.

- Од јуна прошле године до јуна ове године број обољелих је најнижи, бројеви говоре о повољној ситуацији. Просјечан број новорегистрован по недељама показује континуирани пад. Удио вакцинисаних у становништву много је бољи него од земања региона - казала је Поповић Самарџић.

У Клиничком центру Црне Горе животно су угрожена четири пацијента позитивна на коронавирус. У КЦЦГ-у се, како су казали из те установе, налази десет пацијената са КОВИД-19 инфекцијом. Према посљедњим подацима Института за јавно здравље, у Црној Гори је активно 288 случајева заразе коронавирусом.

image
Милена Поповић Самарџић

- Институт за јавно здравље је припремио препоруке за организацију и одржавање догађаја са музичким садржајем на отвореним површинама. Цјелокупни текст је достављен медијима, а биће објављен и на нашем сајту.  Када је ријеч о посјетиоцима, на музички догађај могу ући уз посједовање: негативног резултата ПЦР теста који није старији од 72 сати или брзог антигенског теста на нови коронавирус (САРС-КоВ-2) – БАТ који није старији од 48 часа, или позитивног резултата ПЦР теста који је старији од 14 и није старији од 90 дана; или позитивног резултата серолошког теста -антитијела класе ИгГ, који није старији од 90 дана или доказа да је прошло 14 дана од потпуне вакцинације против ЦОВИД-19. Организатори би са друге стране требало да обезбиједе што више улаза и излаза, који ће бити довољно удаљени и јасно обиљежени. Наша јака препорука је да се поштује низ мјера које смо дефинисали како би се обезбиједило несметано одржавање манифестације без стварања гужве и уз одржавање одстојања између присутних од најмање два метра. Још једном наглашавамо да је изузетно важно да се поштују све мјере за превенцију инфекције коронавирусом. “Носи маску, пери руке, држи одстојање” је порука коју добро морамо да упатимо, посебно ну ситуацијама када имамо неку врсту масовног окупљања грађана- казала је Божовић.

Ових дана, како каже, видимо најаве за велике концерте, између осталих и један који ће бити одржан сјутра вече.

image
Марија Божовић

- Морамо бити свјесни да овакви догађаји представљају не велик већ огроман ризик за ширење вируса. Ако желимо да наставимо да уживамо у слободи која нам је сада дата, морамо сви бити одговорни. Ако су организовани поласци аутобусом, важно је нагласити да по важећим мјерама сви у аутобусу треба да носе маске, у реду може да сједи по једна особа, а размак међу путницима треба да буде такав да ће једна особа седети на лијевој, а друга на десној страни. Организатори догађаја сносе одговорност за могући ризик, па молимо све који организују овакве манифестације да воде рачуна о томе да се строго поштују прописане мјере како би се створио амбијент да се ризик смањи на минимум- истакла је докторка.

Инспекција ће дјеловати појачана. Харасани је истакао да ће попуштати са мјерама, али појачати надзор.

- Од сљедеће седмице на црногорском приморју током наредна два мјесеца боравиће већи број инспектора (око 70) с циљем вршења појачаних контрола и инспекцијског надзора над субјектима надзора у приморским општинама. Већина општина на приморју је оформила локално Координационо тијело за праћење туристичке сезоне- казао је Харасани.

У вези са планирам концертом на Великој плажи у Улцињу, УИП ће према препорукама Института за јавно здравље, на сваком од четири планирана улаза вршити контролу уз присуство епидемиолога, здравствено-санитарног инспектора и још укупно три инспектора УИП-а из других инспекција. 

- Посјетиоци ће се контролисати на начин што ће посјетиоци који немају негативан тест на цовид 19 у посљедња 72 часа, или не старији од 90 дана позитиван тест на прележани вирус, тестирати на брзе тестове који ће бити обезбијеђени на сваком улазу- нагласио је он.

image
Илир Харасани

Поповић Самарџић је навела да вакцине штите од тешких форми болести и фаталних исхода у најваћем броју и код инфекција изазваних мутираним сојевима.

- У студији коју је радио Институт за јавно здравље Енглеске која је, поред Индије, јако погођена делта сојем вируса, утврђено је да је ризик од хоспитализације код комплетно вакцинисаних 94 одсто мањи него код невакцинисаних. У закључку истог Института стоји да је вакцинација против КОВИД19 спријечила 7.2 милиона нових случајева инфекције и између 26.000 и 28.000 смртних случајева- појаснила је она.

Делта сој до краја августа ће бити доминантан

Поповић Самарџић је апеловала је, говорећи о делта соју,  на грађане да подигну ниво одговорности и да се вакцинишу.

- До краја августа ће делта сој бити доминантан на нивоу цијелог свијета, указују неке пројекције. Тај сој се брзо шири. У затвореном простору молимо све људе да носе маску. Од једне особе заражене делта сојем, може бити заражено пет до осам особа- казала је она.

Поповић Самарџић је навела да вакцине штите од тешких форми болести и фаталних исхода у најваћем броју и код инфекција изазваних мутираним сојевима.

- У студији коју је радио Институт за јавно здравље Енглеске која је, поред Индије, јако погођена делта сојем вируса, утврђено је да је ризик од хоспитализације код комплетно вакцинисаних 94 одсто мањи него код невакцинисаних. У закључку истог Института стоји да је вакцинација против КОВИД19 спријечила 7.2 милиона нових случајева инфекције и између 26.000 и 28.000 смртних случајева- појаснила је она.

Посебно је апеловала на малде.

- Као што смо саопштили прије два дана, лондонски Imperial College је утврдио да се број заражених у Великој Британији удвостручавао за 11 дана, а највећи број новооткривених случајева је био у старосним групама од 5 до 12 и од 18 до 24 године. Зато позивамо све, а прије свега младе људе који тренутно у великој мјери “управљају пандемијом”, да се придржавају мјера и да се што прије вакцинишу како би заштитили и себе и своје најближе. Већ небројено пута смо говорили о томе да морамо научити да живимо са овим вирусом. Чињеница да смо добили више слободе и да смо се у великој мјери вратили уобичајеном стилу живота, од нас захтијева више одговорности уколико желимо да се тај тренд настави- нагласила је Поповић Самарџић.

image
фото илустрација

Одговарајући на новинарска питања казала је да су прелиминарни резултати истраживања охрабрујући, те да је у Дому за старе у Рисну тестирана 191 особа, а њих 188 је развило јако добар одговор на дату вакцину. Слична ситуација je у два дома за старе у Даниловграду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:33