/ - FOTO: MEIDABIRO
26/01/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kun: Veoma sam radostan što vidim ovoliki broj posjetilaca iz Crne Gore

U Podgorici organizovana proslava Kineske nove godine

U susret,,Prazniku proljeća“ i svečanom obilježavanju ulaska u,,godinu zmaja“, Ambasada NR Kine u Crnoj Gori organizovala je u Šoping centru,,Big fešn“ proslavu Kineske nove godine, koja po lunarnom kalendaru simbolizuje ponovno okupljanje porodice, radost i mir, te predstavlja oličenje zajedničkih vrijednosti čovječanstva.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi, zmaj simbolizuje blagonaklonost, mudrost i snagu.

Cilj događaja, koji se sada već tradicionalno održava u Podgorici, ogledao se u upoznavanju lokalnog stanovništva sa brojnim običajima koji se vezuju za ovaj praznik.

- Nedavno ste proslavili vaš važan praznik Božić, a kineski najvažniji praznik će doći za dvije nedjelje i dočekujemo ga u prazničnoj atmosferi. Protok ljudi koji će u Kini putovati za vrijeme praznika iznosiće oko devet milijardi. Ova sedmica u životu svakog Kineza je najznačajnija i najradosnija, jer nastojimo da sve generacije budu na okupu. Veoma sam radostan što vidim ovoliki broj posjetilaca iz Crne Gore. Podsjetilo me je na atmosferu u Kini za vrijeme praznika i drago mi je što mogu tu toplinu da podijelim sa svim posjetiocima ovdje - izjavio je amabasor NR Kine Fan Kun.

Mnogobrojni posjetioci imali su priliku nauče neke od poznatih mandarinskih riječi, učestvuju u kvizu znanja o jednoj od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, a ujedno i da osvoje brojne vrijedne i zanimljive nagrade.

- Učim kineski jezik u OŠ,,Štampar Makarije“. Imam veoma dobru nastavnicu koja se zove Lili. Ona me je toliko toga naučila. Veoma mi se svidjela manifestacija - izjavila je podgorička učenica Natalija.

Besplatnom degustacijom različitih vrsta kineskog čaja, specijalnih kineskih novogodišnjih delicija, poput knedlica,,jiaozi“ i proljećnih rolnica, oduševili su se kako mlađi, tako i stariji sugrađani. Svojim prisustvom događaj je uveličala crnogorska mis turizma Andrea Nikolić, koja se nedavno okitila titulom prve pratilje na izboru Miss Tourism World China 2023.

(VIDEO: Media Biro -  youtube)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:30