/ - JAKOV MILATOVIĆ
07/10/2024 u 13:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Milatović: Pripadnici Vojske imaju obavezu da budu garant mira i stabilnosti

Predsjednik države Jakov Milatović čestitao je Dan Vojske Crne Gore i tom prilikom u rezidenciji na Cetinju upriličio svečani prijem na kome je uručio odluke o proizvođenju u oficirski čin za 15 kadeta i kadetkinja.

- Ovaj svečani dan treba da nas podsjeti na brojne bitke i ratove u kojima su generacije naših predaka, žudeći za slobodom, čuvale zemlju od često brojnijeg i po oružju jačeg neprijatelja. Iz njihovih svijetlih primjera mogli smo vidjeti da sloboda traži žrtvu, istrajnost, nepokolebljivost, jačajući kolektivni osjećaj ponosa, časti i dostojanstva. Ona budi u generacijama potrebu da čuvaju teško stečeno, i stvara obavezu da se žrtve pale za slobodu nikada i nipošto ne zaborave. Jer znamo da smo veliki onoliko koliko imamo poštovanja prema prošlosti, ali jednako tako i koliko imamo sposobnosti da gradimo budućnost i stvaramo nove vrijednosti- naveo je Milatović.

Stoga, kako je kazao, pripadnici Vojske Crne Gore imaju obavezu da, kao prvi među jednakima, čuvaju kroz vjekove stečene vrijednosti, i svojim predanim radom i profesionalnim odnosom prema zadacima i obavezama, onako kako se to i očekuje od vojnika, budu garant mira i stabilnosti.

- U Crnoj Gori i van nje. Jer dobro znamo da Vojska naše zemlje, članice NATO Alijanse i drugih međunarodnih organizacija, ima znatno kompleksnije i zahtjevnije obaveze nego što je imala u prošlosti. Naši vojnici raspoređeni su od Zapadne Sahare, preko Iraka, Kosova, Bugarske, Rumunije, pa sve do Letonije. Pored međunarodnih misija i operacija, oni su danas na brojnim kursevima, vježbama, i drugim aktivnostima u zemlji, i van njenih granica, održavajući na taj način korak sa našim partnerima, sa obavezom da uvijek spremno odgovore na sve izazove i zadatke. Poštovani vojnici, u potpunosti dijelim sa vama osjećaj zadovoljstva i imate moju punu podršku i poštovanje što ste izabrali vojničku profesiju i opredijelili se da nosite uniformu, prihvatajući je kao izuzetnu čast, privilegiju, ali i odgovornost. Moja želja je da je nosite sa voljom i ljubavlju, ljudski i pošteno, svjesni da to nije lak posao već profesija za “posebne”- naveo je predsjednik.

Čestitke povodom Dan Vojske

U tom poslu osim časti i ponosa, kako navodi, malo je šta drugo privilegija.

- To je posao prepun teškoća i velikih izazova, posao lišen komocije, koji čovjeka sprema za najveća naprezanja i odricanja. Na nama državnicima je da se trudimo i da činimo sve da do tih izazova ne dođe, a onda kada naši argumenti i aduti izgube snagu, vojnička profesija dolazi do punog izražaja. Političke nemoći smo, nažalost, danas svjesni na više teritorija u ovom, kako smo nekad skloni da ga nazovemo, savremenom svijetu. Mnogi se sa pravom pitamo: Zar je svijet savremen ako je snaga oružja nadvladala snagu razuma, diplomatije, pregovora i sporazuma? Očigledno da nije, makar ne kada je u pitanju rat u Ukrajini, sukobi na Bliskom Istoku, stalne prijetnje pojedinih država prema susjedima, i slični konflikti koji traju ili su na samoj ivici da počnu. Zato je važno što pripadnici naše Vojske kroz obaveze preuzete članstvom države u Ujedinjenim Nacijama, NATO savezu i pristupnim pregovorima ka Evropskoj uniji pokazuju da je Crna Gora pouzdan i odan saveznik, uvijek na pravoj strani istorije. Svjestan svih izazova u regionalnom i globalnom bezbjednosnom ambijentu, srećan sam što će redovi Vojske Crne Gore od danas biti jači za ovih petnaest mladih ljudi- istakao je on.

Milatović je naveo da oficirske epolete koje im stavljaju na ramena dokaz su da su ponosni na rezultate koje su do sada postigli kroz proces obrazovanja.

- A od danas imaju i posebnu obavezu: da ponosno služe svojoj Crnoj Gori i da nikada ne pogaze zakletvu koju su dali. Očekujem da će državni organi Crne Gore, zaduženi za poboljšanje životnog standarda zaposlenih u Vojsci, konačno pronaći dobitnu formulu da možete svoje zadatke izvršavati neopterećeni finansijskim i drugim problemima. Pred vama je puno profesionalnih izazova ali nemojte ih se bojati. Oni su prirodan dio života i sazrijevanja. Važno je iz njih izaći bolji i jači. Vjerujte u činjenicu da su znanje, sposobnost, odanost i profesionalizam uslov da se postižu ciljevi i nižu uspjesi. Želim vam da koračate odvažno i ponosno, da stojite iza svog izbora i odluka, a u predsjedniku Crne Gore uvijek ćete imati podršku i pomoć. Uz zahvalnost vašim porodicama koje su uveličale ovaj svečani trenutak, svima vama i svim pripadnicima Vojske, gdje god da se danas nalaze, želim srećan praznik Dan Vojske Crne Gore, da svaki sljedeći svi zajedno dočekujemo u stabilnijim i sigurnijim vremenima, jači i snažniji za nove generacije vojnika, podoficira i oficira. Živjela Vojska Crne Gore i nek je vječna Crna Gora!- istakao je predsjednik.

Svečanom prijemu prisutvovali su načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i porodice novih oficira i oficirki Vojske Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

07. oktobar 2024 13:20