Miroslav Pejović / - PRINTSCREEN/ SKUPšTINA CG/YOUTUBE
01/10/2024 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Pejović: Izvanredan rezultat, 98 odsto podataka prikupljenih popisom se uparilo sa podacima MUP-a

Uprava za statistiku je 23. septembra završila proces prebacivanja podataka iz MUP-a i upravo smo juče finiširali poslednju fazu uparivanja podataka - 98 odsto podataka prikupljenih popisom se uparilo sa podacima MUP-a, kazao je direktor MONSTAT-a Miroslav Pejović.

Poručio je da je to izvanredan rezultat, statistički gledano.

On je na sjednica Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa istakao da se uprarivanje podataka vršilo po matičnom broju, po imenu i prezimenu, po datumu rođenja, imenu oca i majke, mjestu rođenja, prebivalištu. 

Pejović je pojasnio da se 98 odsto podataka iz popisa uprailo se sa podacima iz MUP-a, a preostala dva procenta (što čini 18.000 građana) su "ručno" provjeravani.

- Statistički gledano, ovo predstavlja izvanredan rezultat, naveo je on.

Nakon unosa podataka, vršene su višestruke konstantne provjere podataka kao i statističko-logičke kontrole kako bi se ubrzala sama dinamika podataka, objava podataka nakon što se izvrši proces provjere od strane građana i uparivanje sa podacima MUP-a, pojasnio je Pejović.

Istakao je da se ne može Upravi za statistiku spočitavati neuspješnost tendera. Podsjetio je da je tender za izradu softvera tek iz četvrtog puta uspio, dok je tender za reviziju koda iz drugog puta uspio.

- Nakon uspješno realizovanih tendera, završene su sve aktivnosti u vezi sa softverom koji će biti pušten danas u 11 sati. Uprava za statistiku je, kako bi olakšala građanima, pripremila uputstvo za korišćenje samog softvera koje smo juče objavili. Dostupno je na više jezika, naveo je Pejović.

Kako bi građani mogli ostvariti uvid u podatke softvera potrebni su im podaci sa popisnice. Poručio je da će izaći u susret građanima koji nisu informatički pismeni.

Ponovio je da će 15. oktobra biti objavljeni konačni rezultati popisa, a tog dana će objaviti podatke o broju stanovnika Crne Gore po opštinama, po polu i starosti, o etničko-kulturološkim karakteristikama i podatke o državljanstvu.

Građani od danas mogu provjeriti podatke sa popisa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 10:23