фото: Скриншот / - фото: Скриншот
10/04/2022 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Перка и Перку изненадио снијег у Беранама

Надамо се да наши Родићи нису потрошили баш све масне залихе током љета до Берана али и да су се фино поправили ових пар дана ручкајући на обала

Јутрос је Перка и Перку изненадио снијег у Беранама. Како објашњавају из Центра за заштиту и проучавање птица, не треба бринути, они су развили бројне механизме за преживљавање у оваквим ситуацијама.

 - Наиме, оне имају перје и паперје као важан изолацијски слој и да би оно било функционално морају га одржавати сувим. У ту сврху се код птица развила тртична жлијезда која излучује масну твар, а којом оне, помоћу кљуна, премазују своје перје. Код водених птица, међу које спадају и роде, ова жлијезда је најбоље развијена - истичу из Центра.

Осим тога птице имају и посебан начин размјене топлоте између артерија и вена у ногама, тзв. противструјну размјену топлоте.

 - Ноге птица хладније су од остатка тијела због чега је разлика између температуре околине и ногу мања, а тиме је и губитак топлоте мањи. Још једну предност представља грађа ногу, односно мала количина мишића и ткива који је изграђују, што омогућава толеранцију ниских температура. Уколико је јако хладно могу се примјетити птице које стоје на само једној нози, док другу подижу међу перје како би се угријале и како би се смањио губитак топлоте - наводе они,

И оно најважније, током хладних периода, птицама је потребна и квалитетна прехрана у довољним количинама како би имале довољно енергије за стварање топлоте.

 - Надамо се да наши Родићи нису потрошили баш све масне залихе током љета до Берана али и да су се фино поправили ових пар дана ручкајући на обала - наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:02