/ - Фото: Иван Петровић ИПЕ - Са протеста
06/07/2021 u 13:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Протест групе НВО због помиловања Бошковића

Ми смо и захтјевали и ја подржавам пооштравање свих законских мјера које се тичу насиља било које врста над дјецом, дјевојчицама и над женама истиче Јелушић

Испред зграде Предсjедништва Црне Горе почео jе протест групе невладиних организациjа коjе се баве људским правима и заштитом од насиља над женама и насиља у породици поводом Томаса Бошковића коjи jе недавно ухапшен због издржавања jедномjесечне казне, а коjег jе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, на основу мишљења координатора Министарства правде, људских и мањинских права Сергеjа Секуловића, помиловао.

Група НВО jе изразила оштар протест због одлуке о помиловању, како су навели, “осуђиваног насилника коjи у континуитету грубо злоупотребљава родитељско право, не поштуjе закон и судске одлуке и ради против интереса своjе малољетне дjеце, коjима већ три године настоjи да онемогући контакт са маjком”.

На транспарентима пише, поред осталог, “владавина улице или владавина права”, “стоп мизогиниjи”, “да ли судске одлуке важе само на папиру”, “нећемо шовинистичку владу”, “заштитите жене и дjецу од насиља”, “стоп злоупотреби родитељског права”…

Оциjенили су да jе Ђукановић овом одлуком охрабрио противправно понашање и непоштовање судских одлука на штету дjеце, а обесхрабрио све родитеље коjи се боре да остваре контакт са своjом децом, у складу са судским одлукама.

Према њиховоj оцjени, Црна Гора jе овим чином починила нечувену институционалну дискриминациjу жена и дjеце жртава насиља и прекршила правно обавезуjуће међународне стандарде, у првом реду стандарде Конвенциjе о правима дjетета и Истанбулске конвенциjе.

“Предсjедник и министар су овим чином многим жртвама коjе се у овом тренутку мукотрпно боре да заштите себе и своjу дjецу од насиља, послали недвосмислену поруку да држава Црна Гора подржава насиље и да њено поступање не воде важећи закони, већ они коjи данима злоупотребљаваjу jавни простор, некажњено шире говор мржње према женама и креираjу амбиjент линча и мизогиниjе. Ова одлука наноси немjерљиву штету вишедецениjским напорима да се жртвама насиља над женама и насиља у породици омогући заштита и приступ правди, а насилнике охрабруjе да крше закон, да не поштуjу судске одлуке и да бесповратно контаминираjу jавни простор неистинама и мржњом према женама”, наводи се у саопштењу групе НВО.

Ђукановић jе, како оцjењуjу, креирао атмосферу правне несигурности, угрозио принцип владавине права, а институциjама поручио да њихове одлуке нису обавезуjуће за насилнике.

Бошковић jе ухапшен средином jуна, а jавност jе оштро реаговала након обjављивања снимака на коjима се види да дjеца не желе да се раздвоjе од оца.

Управа за инспекциjске послове утврдила jе да Центар за социjални рад Подгорица ниjе поступио у складу са прописима, односно да директорица овог органа Ана Поповић ниjе сприjечила несавjесно поступање према дjеци приликом извршења судске пресуде.

Овом приликом огласила се и посланица  ГП УРА  Божена Јелушић.

– Реаговала сам као посланица у односу на тај случај. Чини ми се да у нашим условима управо та права дјеце и то родитељско право, је нешто што нам чешће пролази, а не би смјело испод радара. Ми нисмо свјесни да које мјере заиста постоји озбиљно кршење права и када је у питању алиментациони фонд и када је у питању насиље над дјецо. На крају ми смо и захтјевали и ја подржавам пооштравање свих законских мјера које се тичу насиља било које врста над дјецом, дјевојчицама и над женама, додала је она.

Овом проблему не треба приступити кроз нека пријека рјешења, истиче Јелушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:45