Мирјана Радуловић / -Приватна архива
15/09/2021 u 07:39 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Више од 200 бивших директора школа тужило Министарство просвјете

Сматрамо да су сва рјешења о разрјешењу директора законита услед чега ћемо као странка у спору довести до повећања буџета за трошкове судских поступака, истакли су из министарства

Преко 200 смијењених директора школа и вртића поднијели су тужбе против Министарства просвјете, науке културе и спорта (МПНКС) јер сматрају да су разријешени незаконито и да је изостало претходно утврђивање евентуалних пропуста у њиховом раду. Бивша директорица ОШ "Октоих" Мирјана Радуловић казала је за "Дан" да је значајан број њених колега предао заједничку тужбу, док је она почетком августа ангажовала адвоката и тужила ресор којим руководи Весна Братић. Министарство је средином јула, након усвајања измјена Општег закона о васпитању и образовању, смијенило директоре 260 школа и 140 вртића како би се деполитизовале установе.

Из Министарства просвјете је "Дану" јуче саопштено да су сва рјешења о разрјешењу директора законита.

– Већина jе тужила МПНКС од смиjењених, њих сигурно 90 одсто. Jа сам одмах подниjела тужбу и ангажовала адвоката. Ишла сам самостално jер смо сви ми случаjеви за себе, па нас jе тако требало третирати и ресорно министарство. Моjа тужба jе предата и очекујем да кроз поступак докажем да су ме непрописно смијенили. Разлог за тужбу jе моjа незаконита смjена коjа jе услиjедила без утврђених било каквих радних и професионалних пропуста. Разријешена сам на националној основи, ради се о чистом реваншизму и политикантству. То желим и очекуjем да докажем путем суда и, надам се, правне државе – истиче Радуловићева.

Она објашњава да ни данас након два мjесеца од њихове смjене ниjесу формирани школски одбори тако да су сви у прекршаjу на челу са Министарством просвjете.

– Они не смjењуjу постављене в.д. директора коjи исто као и ми не извршаваjу радне обавезе. Ови коjи су сада в.д. имаjу рок пола године да распишу конкурс. То им дође до Нове године. Још нијесу изабрали ни помоћнике директора школа – казала је Радуловићева.

Наставили да раде као наставници

Сви недавно смиjењени директори школа и њихови помоћници у Подгорици, изузев jедног или двоjе, задржали су посао добивши пуне или дjелимичне норме часова за ову школску годину, саопштено је из подгоричког одбора Синдиката просвjете.

- За ову школску годину што се тиче Подгорице су сви директори, осим jедног или два, добили норме или дjелимичне норме часова за ову школску годину. Норме коjе су добили смиjењени директори и помоћници ниjесу часови узети од наставника и професора. Прво су преко 200 људи, колега из Подгорице задовољили своjе норме, попунили их и од преосталих часова су додиjелили директорима - наводе из Синдиката.

Бивши директор Образовног центра Плужине Никола Аграмовић казао је за "Дан" како очекује да ће Суд поступак ријешити у њихову корист.

– Правнции су нам рекли да су одлуке Министарства правно неутемељене и неосноване. Колективну тужбу је поднијело преко 100 бивших директора, а остали су у другим групама и самостално тужили МПНКС – наводи Аграмовић.

Из МПНКС "Дану" су казали да сваки грађанин може да користи сва права коjа му по закону припадаjу.

– Ова влада у потпуности сматра легитимним активизам грађана у том правцу. У односу на дониjета рјешења о разрјешењу директора сматрамо да су сва рјешења законита услед чега ћемо као странка у спору довести до повећања буџета за трошкове судских поступака, а такође ће нам судски поступци коjи су иницирани од стране директора помоћи да приjе процесуирања од стране тужилаштва укажемо на сва непочинства коjа су била у великом броjу школа. Вjеруjемо да ће судови доносити одлуке на основу закона, а закон jе на страни МПНКС. Помоћнике директора именуjу директори – саопштили су из Министарства просвјете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:08