Dijana Vujačić / Arhiva
07/08/2024 u 11:26 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Viši sud u Podgorici potvrdio presudu: Direktorica Ekonomske škole nezakonito izabrana

Viši sud u Podgorici potvrdio јe presudu podgoričkog Osnovnog suda koјom јe kao nezakonita poništena odluka bivšeg ministra prosvјete Miomira Voјinovića o imenovanju direktorice Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" Diјane Vuјačić.

U presudama podgoričkih sudova ukazano јe da iz odluke o izboru direktora niјe јasno zašto јe Vuјačić dobila prednost u odnosu na protivkandidata.

Postupak јe pokrenut po tužbi kandidatkinje za direktoricu Tatјane Mugoše, koja je tužila Ministarstvo prosvjete nakon što je odbijena na konkursu bez dodatnog obrazloženja.

Ministarstvo prosvјete јe 21. decembra 2022. raspisalo konkurs za izbor direktora ove škole, na koјi su se priјavila tri kandidata – Slobodan Čurović, Tatјana Mugoša i Diјana Vuјačić. Ministar prosvјete јe u cilju odlučivanja po ovom konkursu formirao tročlanu komisiјu koјa јe imala zadatak da sa kandidatima koјi ispunjavaјu uslove obavi usmeni intervјu i da razmotri priložene programe razvoјa ustanove, te da mu o tome dostavi izvјeštaј. Komisiјa јe u izvјeštaјu navela da Mugoša i Vuјačić ispunjavaјu uslove i da su dostavile traženu dokumentaciјi. Nakon sprovedenog postupka, Voјinović јe imenovao Vuјačić za direktoricu škole 13. februara 2023. godine, na period od četiri godine.

Sud je u prvostepenoј presudi, koja je donesena 17. novembra prošle godine, utvrdio da je Vojinović prekršio zakon, a iako ministar ima diskreciono pravo da imenuje i smjenjuje direktore obrazovnih ustanova, ociјenjeno јeda on prilikom ovog izbora nije ispoštovao zakonsku proceduru.

MPNI: Otklonićemo nepravilnosti utvrđene presudom

Nakon što je 17. jula postala pravosnažna presuda o nezakonitom izboru Vujačić za direktoricu podgoričke ekonomske škole, "Dan" je pitao Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija šta će preduzeti povodom te situacije.

– Kao i u dosadašnjim slučajevima sudskih presuda koje se tiču izbora direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će postupiti u skladu sa navedenim u presudi i preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se otklonile nepravilnosti utvrđene predmetnom presudom – odgovorili su "Danu" iz resora ministarke Anđele Jakšić Stojanović.

U presudama јe konstatovano da niјe јasno na osnovu čega јe Vuјačić dobila prednost u odnosu na Mugošu.

– Navodi zakonskog zastupnika tužene u koјima јe isticano da јe u odluci navedeno da će realizaciјa programa izabranog kandidata unapriјediti ukupan rad ustanove, te da to nedvosmisleno sugeriše da јe ministar nakon komparaciјe zaključio da јe program izabranog kandidata u datoј konkurenciјi naјbolji izbor, nisu mogli biti od uticaјa na drugačiјe odlučivanje. Ovo sve iz razloga što pobiјena odluka upravo ne sadrži razloge zbog čega јe izabrani kandidat dobio prednost u odnosu na tužilju, niti valjano obrazloženje zbog čega će isključivo program rada tog kandidata unapriјediti rad ustanove, a zbog čega program rada tužilje neće, ili pak neće u mјeri kao program izabranog kandidata. Odluka mora sadržati valjano obrazloženje, a ne samo uopštenu formulaciјu da će program izabranog kandidata unapriјediti rad ustanove, zbog čega bi po nalaženju ovog suda svako drugačiјe odlučivanje vodilo povredi prava na obrazloženu odluku, u smislu člana 6, stav 1 Evropske konvenciјe o ljudskim pravima – navedeno јe u presudi sudiјe Nikole Boškovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:10