/ Ненад Ракочевић, Синдикат
06/06/2021 u 15:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада игнорише постоjање синдиката запослених у државноj управи

Под окриљем Синдиката управе и правосуђа jе више синдикалних организациjа министарстава, па између осталих и Синдикална организациjа Министарства просвjете, науке, културе и спорта, истиче Ракочевић, предсједник Синдиката управе и правосуђа

Да Влада Црне Горе упорно игнорише глас запослених у државноj управи и њихових синдикалних организациjа потврђуjе и чињеница да jе на сjедници  одржаноj 1.6.2021. усвоjила Предлог мишљења на Инициjативу за покретање поступка за оцjену уставности и законитости Правилника о унутрашњоj систематизациjи и организациjи радних мjеста у Министарству просвjете, науке, културе и спорта, у коме наводе да синдикалне организациjе у овом ресору не постоjе, упркос чињеници да у овом ресору постоjе чак двиjе регистроване синдикалне организациjе, од коjих jе jедна репрезентативна, казао је Ненад Ракочевић, предсједник Синдиката управе и правосуђа ЦГ.

- Синдикат управе и правосуђа коjи jе грански синдикат за област jавне управе, а у циљу заштите права запослених у обавези је да обавиjести jавност и Владу Црне Горе да наводи у овом предлогу, коjе jе припремило Министарство просвjете, науке, културе и спорта, а потписала министарка Весна Братић, нису утемељени на чињеницама. Ово доводи у заблуду jавност да се у државноj управи запослени синдикално не организуjу, што ниjе истина. Под окриљем Синдиката управе и правосуђа jе више синдикалних организациjа министарстава, па између осталих и Синдикална организациjа Министарства просвjете, науке, културе и спорта - истиче Ракочевић.

image
Допис Министарства просвјете - Синдикат

Наводе у овом документу да „сидикат не постоjи” схватају као увреду свих чланова и сидиката уопште. Такође, наводи да jе сваки запослени остао у радном односу и да су сви распоређени на исти или већи ранг ниjесу утемељени на стварним чињеницама. Постоjи, како се наводи, jедан броj нераспоређених службеника  коjи су уложили жалбе због распоређивања на нижи ранг, са чиме jе и упозната владина Комисиjа за жалбе. Ракочевић истиче да уколико су службеници нераспоређени шест мjесеци, законски им потпуно регуларно престаjе радни однос.

- Да ли jе могуће да се Влада на овако груб начин погрешно информише од стране менаџмента министарства. Наjвећи нонсенс jе чињеница да су представници Синдикалне организациjе МПНКС и Синдиката управе и правосуђа са министарком Братић и њеним наjближим сарадницима у периоду приjе доношења систематизациjе имали састанке и разговоре. Главна тема разговора jе била управо учешће представника Синдиката у изради предлога Правилника о систематизациjи и организациjи радних мjеста - каже Ракочевић.

Синдикат није консултован приликом систематизације

Такође, документовани су сви дописи да су се представници Синдикалне организациjе више пута обраћали захтиjеваjући своjа права у чему су имали подршку Гранског синдиката.

- Синдикат ниjе консултован приликом доношења акта о систематизациjи радних мjеста, иако jе такав договор постоjао са државним секретаром Анђелићем, а такође jе то законска обавеза свих послодаваца. Због тога jе и подниjета Инициjатива за оцjену уставности пред Уставним судом од стране запослених у овом органу - тврди Ракочевић.

Игнорантски став jедног послодавца и неприхватање чињенице да синдикати постоjе и траже своjа права не чуди толико колико чуди став министарке Братић да подношењем инициjативе „права запослених и те како постаjу угрожена“, што се може схватити као директна и отворена приjетња запосленима у овом министарству. На овакве наводе Синдикат ће увиjек реаговати и спроводити своjу мисиjу, а то jе заштита права своjих чланова и поштовање закона колико год се то некоме не свиђа.

Уставне инициjативе подниjете су такође од стране синдиката Управе и правосуђа ЦГ, односно Синдикалне организациjе Министарства правде, људских и мањинских права на законитост одређених одредби, односно  на непоштовање законске процедуре за давање мишљења синдиката на Правилник о унутрашњоj организациjи и систематизациjи Министрства правде, људских и мањиских права.

- Овдjе се веома лоше истакла позициjа министра Лепосавића коjи ни у jедноj ситуациjи ниjе показао личну  принципиjелност на договоре и обећања према синдикатима.

Највјештији у подилажењу свуда пролазе

Истиче да боде очи да су, како у прошлим владама, тако и у овоj садашњоj, они коjи су наjвjештиjи у подилажењу опет дошли до изражаjа, гдjе исти ти утичу на старjешине да се квалитетни и поштени кадрови елиминишу или маргинализуjу.

- Уколико се убрзо не промиjени политика Владе према синдикату и синдикатима коjи припадаjу jавноj управи, убрзо ће имати квалитетан одговор, а наша обећања су принципиjелна -- каже предсједник Синдиката управе и правосуђа.

Све ово доводи нас у позициjу да посумњамо у искреност обећања нове владе да неће бити реваншизма према запосленима у државноj управи, jер оваквим поступцима показуjе се управо супротно - истиче Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:30