Stara zgrada vlade nekad / - Dan
14/03/2024 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada: SDT u zgradi stare vlade za dva do tri mjeseca

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena informaciju o iseljenju državnih organa koji su smješteni u staroj zgradi vlade.

Budući da ne postoje adekvatne prostorije u svojini države koje bi mogli ustupiti institucijama koje su trenutno smještene u staroj zgradi Vlade, u informaciji je precizirano da je za potrebe zakupa prostorija u koje bi se dislocirale sve te institucije neophodno oko 20 hiljada eura na mjesečnom nivou - kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom na to da je potrebno vrijeme za pronalazak novih prostorija i fizičko preseljenje i da je u pitanju vremenski okvir od dva do tri mjeseca, za zakupe do kraja tekuće godine je neophodno obezbijediti 160 hiljada eura.

- U tom kontekstu, Vlada je donijela više zaključaka kojima su nadležni organi zaduženi da preduzmu sve neophodne aktivnosti iz svojih nadležnosti, kako bi se u predviđenom roku obavilo iseljenje državnih organa koji su smješteni u staroj zgradi Vlade - kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će se na taj način konačno obezbijediti uslovi za realizaciju zaključka Vlade kojim je objekat stare zgrade Vlade dat na korišćenje Specijalnom državnom tužilaštvu.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopune Zakona o obligacionim odnosima, čijoj se izradi pristupilo zbog potrebe usaglašavanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

Predlogom je, kako su rekli iz Vlade, predviđeno da sud može partnerima u zajednici života lica istog pola, kao i članovima uže porodice dosuditi pravičnu naknadu za duševne bolove u slučaju smrti ili teškog invaliditeta, do kojih je došlo usljed povrede prava ličnosti.

- Takođe, partner iz zajednice života lica istog pola prepoznat je kao i dužnikov bračni supružnik kod teretnog raspolaganja kada dužnikov partner nanosi štetu povjeriocu - kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog bliskosti odnosa partnera rok zastarjelosti ne teče među njima dok njihova zajednica traje.

"Partneri iz zajednice života lica istog pola, prepoznati su kod raskida ili opoziva ugovora o poklonu, ugovora o ustupanju, raspodjeli imovine za života, ugovora o doživotnom izdržavanju i ugovora o osiguranju na isti način kao i bračni supružnici", rekli su iz Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena Zakona o vanparničnom postupku.

Izmjenama Zakona se, kako su rekli iz Vlade, propisuju ista prava i obaveze za životne partnere lica istog pola, kao što je predviđeno za bračne supružnike.

- I to u postupcima oduzimanja i vraćanja poslovne sposobnosti, unosa podataka u smrtovnicu, prekida kod raspravljanja zaostavštine, prisustvu svjedoka pri sastavljanju sudskog testamenta i sadržini rješenja o nasljeđivanju -  navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su saopštili da Crna Gora i Bugarska baštine tradicionalno prijateljske odnose i da će otvaranje konzulata, sa počasnim konzulom na čelu, dati dodatan podsticaj snažnijem, naročito ekonomskom i kulturnom, povezivanju država.

- Glavne aktivnosti konzulata biće usmjerene na razvoj ekonomske i turističke saradnje između dvije država, a ujedno će pojačati promociju Crne Gore, njene kulture i ukupnih potencijala u tom dijelu Bugarske - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 16:27