са састанка / - RADE KOPRIVICA
31/05/2022 u 17:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада, Женски клуб и УНИЦЕФ заједно у борби против дјечјих и уговорених бракова

Премијер је честитао Женском клубу на продуктивном раду у претходном периоду и истакао да Влада са УНИЦЕФ-ом има дугогодишњу и успјешну сарадњу

Влада Црне Горе, Женски клуб Скупштине Црне Горе и УНИЦЕФ ће у наредном периоду конкретизовати активности како би се измијенио и побољшао законодавни оквир у контексту елиминације дјечјих и уговорених бракова, али и обезбиједила превенција и заштита жена и дјеце од насиља, у складу с међународним обавезама Црне Горе, констатовано је на састанку предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића с копредсједницама Женског клуба, др Бранком Бошњак и Весном Павићевић, вршитељком дужности шефа Представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору, Сабином Жунић и координаторком програма за мониторинг права дјетета у УНИЦЕФ-у, Нелом Крнић.

Копредсједница Женског клуба, Бранка Бошњак упознала је предсједника Владе са активностима Женског клуба у претходном периоду и навела приоритете у будућем раду, истичући намјеру да се формира Национални савјет за борбу против сиромаштва, као и оснује „Банка ткива“ унутар Клиничког центра Црне Горе, чији ће интегрални дио бити и „Банка хуманог млијека“.

 - Приоритет рада Женског клуба су заштита дјеце и жена. У том смислу, потребна нам је међуресорска сарадња како би успјешно остварили наше заједничке циљеве. Женски клуб ће у наредном периоду наставити да, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, доприноси измјенама законодавног и стратешког оквира  у циљу унапређења положаја жена и дјеце и сузбијања дјечјих и уговорених бракова, истакла је копредсједница Женског клуба Весна Павићевић.

Вршитељка дужности шефа представништва УНИЦЕФ-а Сабина Жунић представила је препоруке УНИЦЕФ-а, које имају за циљ обезбјеђивање поштовања права сваког дјетета у складу с међународним стандардима.

image

са састанка

- RADE KOPRIVICA

- Потребно је створити правно окружење које ће омогућити да држава изрази снажну посвећеност окончању праксе склапања дјечјих бракова, казала је Жунић.

Координаторка програма за мониторинг права дјетета у УНИЦЕФ-у Нела Крнић истакла је да УНИЦЕФ заговара подизање минималне старосне доби за брак на 18 година старости, сагласно препорукама Комитета за права дјетета и Комитета за елиминацију свих облика дискриминације над женама УН-а, у свим ситуацијама и без изузетка, као и увођење јасне дефиниције дјечјег брака, како би је сви једнако разумјели и користили као дио стандардне праксе.

Председсједник Владе је истакао  да се радује будућем интензивирању сарадње са Женским клубом и УНИЦЕФ-ом, наводећи да је свима иста мисија и да су дјеца најдрагоцјенији ресурс државе.

Премијер је честитао Женском клубу на продуктивном раду у претходном периоду и истакао да Влада са УНИЦЕФ-ом има дугогодишњу и успјешну сарадњу.

- Захвалан сам на свему што сте урадили у Црној Гори у претходном периоду, нагласио је премијер Абазовић.

Абазовић је упознао саговорнице с планом Кабинета да се Савјет за права дјетета уздигне на премијерски ниво и намјером да потпредсједнице тог тијела буду копредсједнице Женског клуба Скупштине Црне Горе, те изразио јасну спремност да подржи формирање независног тијела експерата у области права дјетета, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, који ће пружати континуирану експертску подршку Савјету за права дјетета.

Саговорници су размијенили мишљења о низу предстојећих активности који се тичу унапређења положаја и права жена и дјеце, израде међуресорских стратегија које се баве заштитом дјеце од насиља, успостављања пројекта „Полицајац у заједници“, реализације и будуће организације услуге Барнхаус кућа у Подгорици, која ће бити намјењена заштити дјеце, које су жртва најтежих облика насиља и експлоатације, као и спровођење одрживих  рјешења који ће обезбједити живот у породици за дјецу лишену родитељског старања и дјецу чији је развој ометен породичним приликама, која тренутно живе у великим резиденцијалним установама, сагласно међународним стандардима

.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:41