Međunarodni dan mira / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
21/09/2024 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Zajednička odgovornost svih je svijet u kojem vlada mir, razumijevanje i prosperitet

Svi segmenti društva, od obrazovnih institucija do kulturnih ustanova i medija, imaju ključnu ulogu u promovisanju mira kroz ucenje o toleranciji,empatiji, o međusobnom poštovanju. Zajednička odgovornost svih aktera u drustvu je da stvorimo svijet u kojem će prevladavati mir, razumijevanje i prosperitet za sve.

To je, povodom Međunarodnog dana mira, saopštila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, navodeći da je ovaj datum u vremenu kada se svijet suočava sa brojnim krizama i sukobima, prilika da se podsjetimo na univerzalne vrijednosti mira.

- Svjedoci smo tragičnih ratova koji se vode širom svijeta, od Ukrajine, Palestine..do drugih područja pogođenih sukobima, u kojima su životi miliona nevinih ljudi ugroženi. Ratovi donose  tragicne gubitke ljudskih života, ali i dugoročne posljedice na društva, kulture i budućnost mnogih generacija. Snažno osuđujemo svaki oblik nasilja i netrpeljivosti i apelujemo na hitno okončanje sukoba, ističući važnost dijaloga i pronalaženja diplomatskih rješenja - istakla je Vujović. 

Prema njenim riječima, u savremenom dobu, terorizam i nasilni ekstremizam nastoje da destabilizuju društva i šire mržnju, dok klimatske promjene, naročito u siromašnim i nerazvijenim dijelovima svijeta, izazivaju nove oblike ranjivosti, prisilnih migracija i dodatnih rizika za mir. 

- Ove globalne izazove nijedna država ne može sama prevazići, stoga je danas, više nego ikad, potrebna solidarnost i zajedničko djelovanje međunarodne zajednice - kazala je Vujović. 

Ukazala je da nas Međunarodni dan mira podsjeća da samo kroz ljubav, slogu i međusobno razumijevanje možemo ostvariti kako lični, tako i globalni mir. 

Kao država koja je u ne tako davnoj prošlosti osjetila odjeke i posljedice rata u regionu, čije rane ni danas nisu zaliječene, podsjećamo na univerzalnu vrijednost života u miru.

Samo u miru i bezbjednosti, mogu se razvijati puni ljudski potencijali. Vrijednost mira moramo uvijek akcentovati!

Kultura i umjetnost  najbezbolnije i najranije, nakon sukoba- mogu prevazilaziti nerazumijevanja i na simboličkoj ravni približavati stavove, načine posmatranja onoga što je bilo.

- U vremenu kada podjele i sukobi često zatamnjuju put ka miru, kultura nas podsjeća na našu zajedničku humanu prirodu i vrijednosti koje nas povezuju - navela je Vujović. 

"Ne napuštaj me svete

Na idi naivna lasto

Ne povredite zemlju

Ne dirajte vazduh

Ne učinite nikakvo zlo vodi

Ne posvađajte me sa vatrom

pustite me da koračam

Prema sebi kao prema svome cilju.

 

Pustite me da govorim vodi

Da govorim zemlji

I ptici koja živi od vazduha

Glas moj ispružen kao živac

Pustite me da govorim

Dok ima vatre u meni

Možda ćemo jednom moći

Da to što kažemo dodirnemo rukama

 

Ne napuštaj me svete

Ne idi naivna lasto"

 

Branko Miljković, Pohvala svetu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 19:32