/ - FOTO: PR CENTAR
19/09/2024 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za održivo upravljanje otpadom neophodno razviti nacionalnu bazu podataka

Upravljanje otpadom zahtijeva zajedničku pažnju i akciju, ali bez pouzdanih i dosljednih podataka nema kvalitetnih planova, opipljivog napretka i održivog sistema, zbog čega je neophodno razviti nacionalnu bazu podataka, jačati digitalnu infrastrukturu i edukovati lokalne zajednice.

To je ocijena sa konferencije „Unapređenje sistema prikupljanja podataka u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori“, koju je organizovala Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz finansijsku podršku Ambasade Francuske, kao dio projekta PUMP Montenegro.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, istakao je da će kroz novi Zakon o upravljanju otpadom biti uvedene brojne novine, koje će omogućiti efikasnije prikupljanje i upravljanje podacima o otpadu, prenosi PR Centar.

- Verujem da će ova radionica pružiti važne uvide i da ćemo zajedno učiniti značajan korak ka unapređenju upravljanja otpadom i očuvanju životne sredine u Crnoj Gori- poručio je Gazdić.

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Anne-Marie Maskay, kazala je da je upravljanje otpadom ključno pitanje koje zahtijeva zajedničku pažnju i akciju, ali bez pouzdanih i dosljednih podataka nema mogućeg i opipljivog napretka.

-U Francuskoj smo ostvarili značajan napredak u upravljanju otpadom i sproveli razne politike za rješavanje ovog pitanja. Naša vlada je postavila ambiciozne ciljeve za reciklažu i smanjenje otpada, i posljednjih godina bilježimo pozitivne rezultate. Takođe smo sproveli mjere za smanjenje zagađenja plastikom, poput zabrane upotrebe jednokratne plastike i promocije ekološki prihvatljivih alternativa- rekla je Maskay.

Međutim još mnogo treba da se uradi, kako u Francuskoj, tako i na globalnom nivou, jer je, kako je ustvrdila, pitanje upravljanja otpadom kompleksno i zahtijeva saradnju između vlada, privrede i građana.

-Francuska i Kostarika takođe rade zajedno na izgradnji snažne koalicije zemalja na putu ka Globalnom sporazumu o zabrani plastike, koji će biti u fokusu na sljedećem Samitu Ujedinjenih nacija o okeanima, koji će se održati u Nici u junu naredne godine. Dijeleći najbolje prakse i radeći zajedno, možemo napraviti značajnu razliku u borbi protiv zagađenja i zaštiti naše životne sredine. Zajedno možemo stvoriti održiviju budućnost za našu planetu-poruka je Maskay.

Direktorica Zero Waste Montenegro, Vanja Cicmil, kazala je da su u Crnoj Gori glavni problemi nedostatak infrastrukture, nelegalne deponije u skoro svakoj opštini, neadekvatni i nepotpuni podaci o otpadu, zagađenje životne sredine što postaje problem javnog zdravlja.

-Da bi mogli kvalitetno planirati sistem upravljanja otpadom ili bilo kakvu strategiju moramo imati podatke na osnovu kojih ćemo raditi planiranje. Sada nije moguće provjeriti koliko su tačni podaci koje opštine i komunalna preduzeća predaju Agenciji za zaštitu životne sredine. Nedostaju podaci koji su jako bitni naročito kada su u pitanju različite vrste otpada, otpad koji završava na doponijima, ali i van deponija. Takođe, nekonzistentni podaci otežavaju donošenje odluka- objasnila je Cicmil.

Istakla je da je potrebno razviti nacionalnu bazu podataka, jačati digitalnu infrastrukturu i edukovati lokalne zajednice.

-Tačni podaci znače kvalitetne planove, smanjenje otpada i povećanje stope reciklaže, kreiranje održivog sistema upravljanja otpadom. Kako bi imali ove podatke potrebno je definisati tokove otpada, procijeniti količine i kvalitet otpada koji je sakupljen, prikupljanje podataka na terenu, saradnja sa lokalnim zajednicama- navela je Cicmil.

Šefica Odsjeka za upravljanje otpadom Jasmina Janković, istakla je da je napravljen korak naprijed u oblasti zaštite životne sredine, unaprijeđen zakonodavni okvir i donijet novi Zakon o upravljanju otpadom.

-Na teritoriji Crne Gore trenutno imamo dvije regionalne sanitarne deponije, a to su deponija Livade u Podgorici i Možura u Baru. Pored toga imamo 17 privremenih odlagališta i 346 nelegalnih odlagališta otpada. Novim Zakonom o upravljanju otpadom htjeli smo da se stvore uslovi za cirkularnu ekonomiju, što podrazumijeva efikasno korišćenje prirodnih resursa, čime će se postići privredna društva da budu inovativnija u poslovanju. Principi cirkularne ekonomije jesu da se što manje stvara otpad, a iako se stvara da se poslije iskoristi za stvaranje sekundarnih sirovina i novih proizvoda- objasnila je Janković.

Jedna od novina u Zakonu je uspostavljanje sistema proširene odgovornosti, što znači da su uvoznici, odnosno proizvođači odgovorni za kompletan životni ciklus proizvoda, a kontrolu će da vrši tržišna i ekološka inspekcija.

-Proizvodi koji su obuhvaćeni sistemom proširene odgovornosti su ambalaže, električno-elektronska oprema, baterije i akumulatori, otpadna vozila i otpadne gume, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu i ribolovni alat koji sadrži plastiku- navela je Janković.

Saopštila je da će od 20. oktobra biti zabranjena upotreba laganih plastičnih kesa debljine zida od 15 do 50 mikrona, kao i upotreba plastike za jednokratnu upotrebu, a jedna od novina u Zakonu je i plaćanje posebne naknade za odlaganje miješanog komunalnog otpada na deponijama.

-Poseban segment Zakona je posvećen informacionom sistemu, jer ako nemamo adekvatne podatke ne možemo na adekvatan način da kreiramo buduće politke kada je riječ o upravljanju otpadom. Veoma je važna i visoka ekološka svijest građana, jer bez toga se ne mogu postići dobri rezultati- rekla je Janković.

Zakonom o upravljanju otpadom, kako je navela, predviđeno je formiranje Državne komunalne inspekcije, koja će kontrolisati implementaciju lokalnih planova upravljanja otpadom.

-Državni plan o upravljanju otpadom trenutno je u fazi revizije, a njime su predviđena četiri regionalna centra za upravljanje otpadom- dva već postoje, a planirana su dva za sjever. Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU ima obavezu da uspostavi funkcionalni integrisani sistem upravljanja otpadom i ovaj cilj se smatra prioritetnim. Smatramo da ćemo Državnim planom i izgradnjom regionalnih centara značajno riješiti probleme nelegalnog odlaganja otpada- uvjerena je Janković.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 14:49