У Црној Гори се рађа све мање беба / - фото: SHUTTERSTOCK
04/07/2021 u 15:52 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Забрињавајући пад природног прираштаја - више умиремо него што се рађамо

На крају 2020. природни прираштај је био негативан у 17 општина, тако да је у овој години дошло до повећања негативних трендова у још четири града

Природни прираштај у Црној Гори на крају априла био је чак минус 1.218, а бијела куга је присутна у 21 од 24 општине, показују најновији подаци Управе за статистику. Према статистичким подацима, до краја априла рођено је 2.178 беба, а преминуло је 3.396 грађана. Позитиван природни прираштај биљежи се само у Будви гдје је број рођених за седам већи од умрлих, Рожајама 13, а у Подгорици, која је град који има највише рођених, свега два.

Сви остали градови су у минусу и то Никшић: 232, Пљевља 187, Беране 106, Бар 100, Бијело Поље 99, Цетиње 73, Улцињ 72, Котор 63, Мојковац 50, Херцег Нови 47, Тиват 39, Даниловград и Колашин 38, Жабљак 26, Андријевица 19, Плужине 17, Плав 13, Петњица девет, Гусиње и Шавник по пет и Тузи два.

На крају 2020. природни прираштај је био негативан у 17 општина, тако да је у овој години дошло до повећања негативних трендова у још четири града.

Расте и просјечна старост

Према раниjоj анализи Уjедињених нациjа, у Црноj Гори ће 2100. године живjети само 437.000 људи, од коjих jе 49,4 одсто стариjих од 60 година. Према прогнози УН, наше становништво ће старити из децениjе у децениjу.

И док jе данас просjечна старост црногорског грађанина око 38 година, 2100. године биће 48 година и седам мjесеци. Према анализи УН, у Црноj Гори jе 2015. године било 18,7 одсто људи млађих од 14 година, 61,1 одсто било jе између 15 и 59 година, а 20,3 одсто стариjих од 60 година. Проценат људи стариjих од 80 година jе 2,8.

У Пљевљима нијесу изненађени негативним природним прираштајем, а предсједник те општине Игор Голубовић каже за "Дан" да се истински труде да побољшају ситуацију, али сматра да није све до власти. Поручује да држава, општина, Инвестиционо развојни фонд, као и банке имају добре програме за запошљавање, али да фали иницијативе младих да реализују бизнис идеје.

– Подстицаја и програма има, само имам осјећај да фали иницијативе и храбрости младих да се баве бизнисом. Знам доста позитивних примјера, младих људи који су примијенили своју идеју, који су започели бизнис у Пљевљима и добро раде и живе. Такође, Пљевља имају јаке фирме, али опет млади желе да оду у Подгорицу или у Европу, мислећи да је тамо све боље и лакше, али ипак није тако – оцјењује Голубовић. Он каже да не зна узрок пада природног прираштаја, јер да зна рјешење проблема он би био ријешен.

Предсједник општине Плав Нихад Цановић сматра да су исељавања највећи узрок малог природног прираштаја. Он каже каже да је град на чијем је челу, као и многи други на сјеверу, суочен с великим миграцијама. Истиче да је та општина обезбиједила новчану помоћ за свако новорођено дијете, да су дијелили уџбенике првацима и прије него је то обезбијеђено за сву дјецу, али да очигледно то није довољно.

– Без иницијативе са државног нивоа није могуће ријешити овај проблем. Влада треба да направи и реализује квалитетну стратегију којом ће задржати људе на сјеверу, али и у другим градовима подстицати сигурност људима, прије свега економску. Без стабилне економске ситуације, млади се тешко одлучују за формирање породице – сматра Цановић.

Додаје да су очекивања сјевера од аутопута велика, јер ће отворити цијели регион, и побољшати повезаност цијеле државе.

За прва четири мјесеца 2021. године, сваког мјесеца природни прираштај је био негативан и то у јануару минус 272, фебруару -312, марту -332 и априлу -302.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:24