/ фото: СРЂА БОЉЕВИЋ
06/12/2021 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједничке обуке судија, тужилаца, вјештака, адвоката унапређују квалитет поступака

У организацији Центра за обуку у судству и државном тужилаштву а у сарадњи са Независним удружењем судских вјештака Црне Горе, одржана је едукативна Панел дискусија за обуку

Едукације односно заједничке обуке судија, тужилаца, судских вјештака, адвоката и медијатора, у значајној мјери могу допринијети квалитетнијем и бржем спровођењу судског поступка. Како је наведено из подгоричког Основног суда, а тиме и поштовању начела суђења у разумном року и примјени принципа правде и правичности, један је од закључака изведених на Панел дискусији одржаној дана 02.12.2021. године.

- У организацији Центра за обуку у судству и државном тужилаштву а у сарадњи са Независним удружењем судских вјештака Црне Горе, одржана је едукативна Панел дискусија за обуку судија, тужилаца, судских вјештака, адвоката и медијатора, којој су исти присуствовали. На овој конференцији разматрано је шест Панел тема, при чему је на теми "Процесна права и обавезе судских вјештака, троугао односа судија - судски вјештак - адвокат", говорила Предсједница овог суда Жељка Јововић. У свом излагању она је посебно указала на значај поштовања рокова у изради налаза и мишљења од стране ангажованих вјештака, као и њихову обавезу израде налаза у оквиру задатка датог од стране суда, без уласка у правна питања, ван оквира њихове струке- саопштила је судија портпарол Ивана Бецић.

Разматрана су и питања потребе измјена Законика о кривичном поступку, Закона о парничном поступку, као и Закона о судским вјештацима, а у циљу унапређења ефикасности и ефективности вјештачења у судским поступцима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:07