Valentina Pavličić / Dan
04/02/2024 u 16:39 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog nezakonite smjene, Pavličić sprema tužbu protiv Vlade: Preglasna politika ućutkala stručnost

Ponašanje Ministarstva pravde, na čiju inicijativu je smijenjena, Pavličić ocjenjuje kao kaubojsko. Ona tvrdi da je ugled Crne Gore pred sudom u Strazburu ugrožen zbog ovakvog ponašanja jednog resora koji bi trebalo da štiti vladavinu prava

Kao višegodišnji zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, želim da pošaljem jasnu poruku da јe cjelokupan postupak donošenja odluke o prestanku mog mandata bio neustavan i nezakonit i da kao takav vodi urušavanju principa vladavine prava i pravne sigurnosti, kao temeljnih vrijednosti demokratskog poretka, poručila јe u razgovoru za "Dan" Valentina Pavličić. Nju јe Vlada na poslednjoј sјednici razriјešila sa funkciјe, a na njeno mјesto јe imenovana Katarina Peković. Pavličić ističe da se Vlada prilikom donošenja jedne ovakve odluke "po hitnom, neustavnom i nezakonitom postupku" nije rukovodila državnim interesima, reputacijom i ugledom naše države pred Evropskim sudom za ljudska prava, "već je u jednoj zaglušujućoj društvenoj atmosferi od preglasne politike utišala stručnost institucija i anastezirala pravosuđe i donijela neustavnu i nezakonitu odluku".

– Zaista izražavam duboko žaljenje zbog propusta kako Generalnog sekretarijata Vlade, tako i resornog Ministarstva pravde, da me prije svega ne obavijeste o iniciranju i sprovođenju postupka izmjene Uredbe o zastupniku Crne Gore, a potom i o navedenim razlozima za prekidanje legitimnog i legalnog mandata, jer bih ih barem poštedјela svih pravnih akrobacija koje su preduzeli da bi to postigli i time doveli Vladu u situaciju da bude tužena strana u upravnom sporu, a prethodno i da njen pravni akt bude osporavan i pred Ustavnim sudom. Ne stoji tvrdnja, koja je javnosti prezentovana na jedan vrlo populistički način, da je pravno moguće primijeniti određene odredbe podzakonskih akata retroaktivno i po tom osnovu donijeti pojedinačan pravni akt o prekidu zakonitog i legitimnog mandata bez na jasno propisane načine. Ovako donijeta odluka ne može naći uporište ni u Ustavu ni u međunarodnim standardima i pravno sam stručna i kadra to i dokazati pred nadležnim pravosudnim institucijama – kazala јe Pavličić u izјavi za "Dan".

Za divljenje je hrabrost da se učestvuje u neustavnom postupku

Pavličić ističe da se divi onima koji pristaju da budu dio neustavne hajke.
– Divim se profesionalnoj hrabrosti svakog pojedinca koji se prihvatio da bude aktivni sudionik jednog neustavnog i netransparentog postupka i procesa odlučivanja, posebno kod činjenice da se Ustavni sud Crne Gore još uvijek nije izjasnio da li su izmjene Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u skladu sa Ustavom. Ostavljam građanima da procijene mogu li imati povjerenje u njegov legitiman izbor, stručnost i moralne vrijednosti, jer vladavina prava i legitimnost nijesu samo pravni instituti, već i vrijednosti koje krase svaki moderan pravni poredak – naglašava Pavličić.

Da se radi o, kako navodi, tkz. ad hominem podzakonskom propisu i na osnovu njega pojedinačno donijetom aktu govori cjelokupan postupak njegovog donošenja i "vrlo je interesantno da se donosi na predlog resornog ministra pravde, koji je zadužen za poštovanje vladavine prava".

– On arbitrarno, olako, mogu slobodno reći kaubojski, preskače jasno date preporuke i stavove Venecijanske komisije po pitanju povratnog dejstva, što dovodi do kršenja vladavine prava. Svakom pravnom laiku je jasno da ovakva praksa može da proizvede samo pravnu nesigurnost i nepopravljivu štetu crnogorskom društvu, jer se vladavina prava ostvaruje samo pravilnim rasuđivanjem na osnovu Ustava i zakona, te njihovom dosljednom primjenom. Ustav, zakoni i drugi propisi uvode određene procedure koje nas štite i one su tu da ograniče samovolju i arbitrarnost upravo ovakvog ponašanja. Potpuno je jasno da moja smjena nije uzrokovana nestručnošću, neefikasnošću, neprofesionalnim odnosom prema zastupanju i odbrani državnih interesa i reputacijom stečenom pred međunarodnim pravosudnim i diplomatskim institucijama, s obzirom na to da su rezultati mog rada prepoznati od strane svih relevantnih nacionalnih i međunarodnih institucija, već to vidim isključivo kao posljedicu političkog uticaja, ličnih afiniteta i samovolje resornog ministra, a to će pokazati i vrijeme pred nama – rekla јe Pavličić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:54