/ Saša Zeković
03/10/2021 u 14:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић: Јокић да се одлучи између полиције и спортских клубова

Од директора полиције Зорана Брђанина затражио сам да позове начелника ЦБ Подгорица да се одлучи између те функције и даљег ангажмана у својству комесара за безбједност у ФК “Будућност” и КК “Будућност Воли”, навео је он

Александар Саша Зековић, активиста за људска права и бивши предсједник Савјета за грађанску контролу рада полиције, саопштио је да постаје професионално, оперативно и морално неспојиво (упитно) да иста особа истовремено буде комесар за безбједност клуба домаћина и наченик Центра безбједности.

- Од директора Управе полиције Министарства унутрашњих послова Зорана Брђанина затражио сам да позове начелника Центра безбједности Подгорица Горана Јокића да се одлучи између те функције и даљег ангажмана у својству комесара за безбједност у фудбалском клубу “Будућност” и Кошаркашком клубу “Будућност Воли”. Без обзира на став Агенције за спрјечавање корупције, чије мишљење свакако потребно затражити, увјерен сам да у оперативном смислу и избјегавања свих могућих двосмислених ситуација и потенцијалних сукоба интереса, Јокић не може истовремено покривати и обављати све те три функције- саопштио је Зековић.

Директор Управе полиције треба да, како је појаснио, позове Јокића да се одлучи између између једне од најодговорнијих и најсложенијих функција у црногорској полицијској организацији и безбједносног и плаћеног ангажмана у спортским клубовима.

- Сходно међународним стандардима, комесар за безбједност се идентифукје као особа са свеобухватном одговорношћу за безбједност и сигурност утакмице и у тој улози примарно комуницира и сарађује са припадницима полиције.  Када је клуб домаћин утакмица, комесар за безбједност је обавезан да у организацији утакмице, поред редарске, санитетске, ватрогасне и других служби, укључи и органе Министарства унутрашњих послова. У случајевима нарушавања јавног реда и мира на утакмицама до изражаја посебно долази одговорност и улога комесара за безбједност. Када дође и до употребе средстава принуде од стране полицијских службеника који се по природи ствари ангажују из ЦБ Подгорица постаје професионално, оперативно и морално неспојиво (упитно) да иста особа истовремено буде комесар за безбједност клуба домаћина и наченик Центра безбједности. Додатно, начелник ЦБ сходно успостављеним процедурама и стандардима унутар полиције има и важну улогу у коначној оцјени оправданости и основаности употребе средстава принуде- истакао је он.

Поручује да свједочимо једној ситуацији у којој приватни ангажман и интерес може да утиче на професионално и објективно обављање изузетно важне функције у Управи полиције.

- Директора Полиције Брђанина сам позвао да у односу и на друге присутне примјере благовремено спрјечи и ријеши сукобе интереса и да полицијске старјешине на свим нивоима одговарајућом инструкцијом позове да одустану од даљег ангажмана на пословима безбједности у спортским клубовима и савезима или да напуште професионални рад у полицији- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:04