zgrada tuzilastva / -DAN
03/08/2022 u 15:49 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Životni stil nekih funkcionera ne poklapa se s njihovim primanjima

Korodinator pokreta "Alternativa" Vesko Peјak za "Dan" ocјenjuјe da imena јavnih funkcionera ni u kom slučaјu ne smiјu biti skrivana, a posebno ne kada su u pitanju sumnjive okolnosti oko imovine, јer јe јavna taјna i svi znamo kako koјi političar živi

Smjenom vlasti 2020. godine, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je niz promjena u svom radu, pa je tako počela da prati i životni stil funkcionera u domenu u kojem se on ne poklapa s njihovim prihodima. U tom smislu, od pokretanja takve vrste aktivnosti na meti ASK našlo se sedam javnih funkcionere, od kojih su za dva prijave podnijete i Specijalnom državnom tužilaštvu. Međutim, jedna stvar u radu ASK ostala јe konstanta, a to je tajnost onoga što je čak i u svom imenu javno.

Najnovi podatak, koji je dostupan javnosti, o praćenju stila života funkcionera jeste taj da je ASK u drugom kvartalu tim povodom jedan predmet dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu. Na pitanja "Dana", koji javni funkcioner je u pitanju i koje sumnjive oklonosti su otkrili, kao i za koliko funkcionera su u dosadašnjem radu utvrdili nepoklapanje životnog stila i prihoda, koliko ih je prijavljeno tužilaštvu i ko su ti funkcioneri, te u čemu se ogledaju nepoklapanja stila života i prihoda, nismo dobili čak ni statistiku.

Stvaranje kulta nedodirljivih

Pravni savјetnik u NVO Građanska aliјansa Pavle Ćupić kaže za "Dan" da bi upravo javni funkcioneri trebalo da daju dobar primjer svima i da istinito prikazuju svoje prihode i imovinu. Komentarišući odluku ASK da sakriјe imena sumnjivih јavnih funkcionera, Ćupić kaže da se na taј način "šalje loša poruka javnosti i stvara predstava o nedodirljivosti javnih funkcionera".

– Smatram da javnost treba biti upoznata s tim koji javni funkcioneri nisu na adekvatan način prijavili sve prihode i imovinu. Smatram da bi ovaj broj lica bio i veći kada bi nadležene instituciјe vršile detaljniju kontrolu. Ono što možemo konstatovati jeste da prosto kultura prijavljivanja prihoda i imovine javnih funkcionera nije na zavidnom nivou i na tome se mora raditi u narednom periodu, što preventivno u smislu edukacije ili izrade neke vrste priručnika koji bi bio od pomoći svima prilikom prijavljivanja prihoda imovine, kao i kroz strogo kažnjavanje prekršioca zakona – navodi Ćupić.

– Postupak provjere je povjerljive prirode. Zbog toga vam ne možemo pružiti potpunije informacije. Pošto nadležni pravosudni organi donesu odluke o tim predmetima, tada ćemo moći da objavimo koji javni funkcioneri su provjeravani – navodi se u kratkom odgovoru ASK.

U izvještaju o radu ASK za 2020. godinu navodi se da je u "cilju efikasnijeg otkrivanja nezakonitog bogaćenja, Agencija krajem 2020. godine započela praksu praćenja stila života javnih funkcionera, koristeći za to javno dostupne podatke, kao i saznanja iz medija, i komparirajući ih sa bazama podataka kojima ASK ima pristup". U tom smislu, te godine pokrenuta su tri postupka provjere po tom osnovu.

Kunu se u neselektivnost

Agencija u saopštenjima redovno ističe da radi neselektivno i nepristrasno. Tako navode da su u prvoj polovini 2022. godine pokrenuli 401 upravni postupak protiv javnih funkcionera (11 u oblasti sprečavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija i 390 u oblasti provjere prihoda i imovine).

– Okončana su ukupno 232 postupka (uključujući predmete iz prethodnog perioda), dok je kršenje zakona utvrđeno u 219 postupaka (94,4%). Procenat utvrđenih kršenja zakona značajno je veći u prvoj polovini 2022. u odnosu na iste izvještajne periode prethodne tri godine rada ASK. Nadležnim sudovima za prekršaje podnijeto je ukupno 812 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka (692 zbog kršenja ZSK; 120 zbog kršenja ZFPSiIK) – za 24,5% više u odnosu na isti izvještajni period 2021, a značajno više i u odnosu na godišnje nivoe prethodnih godina rada ASK. Neselektivnim pristupom, Agencija je pokrenula prekršajne postupke i protiv bivših i protiv aktuelnih javnih funkcionera 260 protiv bivših javnih funkcionera i 379 protiv aktuelnih javnih funkcionera – navodi se u poslednjem izvјeštaјu o radu ASK.

U izvještaju o radu za 2021. godinu stoji podatak da je ASK pokrenula postupak za ispitivanje stila života za tri javna funkcionera, a da je u slučaju vezanom za jednog predmet dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu.

Korodinator pokreta "Alternativa" Vesko Peјak za "Dan" ocјenjuјe da imena јavnih funkcionera ni u kom slučaјu ne smiјu biti skrivana, a posebno ne kada su u pitanju sumnjive okolnosti oko imovine, јer јe јavna taјna i svi znamo kako koјi političar živi. On ističe da su javni funkcioneri finansirani od našeg novca, stoga po zakonu, a i po običajima, treba da znamo ko to od javnih funkcionera nema usklađene prihode sa onim što je prijavio.

– U najmanju ruku je taj neko prevario državu za porez koji je morao da plati. A to je krivično djelo! "Alternativa" smatra da bi trebalo sve podatke o prihodima građana objaviti javno, jer to ne smije da bude skriveno. Šta ima da se krije? Sve što je pošteno zarađeno ne bi se sigurno skrivalo iza nekog zakona ili tajnosti. Sve što je sumnjivo traži skrivanje. Zato je dobro da se svi podaci javno objave, da se donese zakon o porijeklu imovine i da se oformi specijalna policija za privredni kriminal. Mi sad nemamo tak odsjek, tj taj sektor ne radi svoj posao. Sa zakonom se kasni već dvije godine. Razlog je nezaintersovanost da se riješe ključni problemi. Šta se čeka?! Da se da neki period da oni legalizuju imovinu – ističe Peјak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 09:17