/ Литургији у храму присуствовао велики број вјерника
03/05/2021 u 11:20 h
Марко СтојановићМарко Стојановић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Уговор Цркве са Владом биће у складу са Уставом

Епископ Јоаникије казао је да ће први бити против уколико би нешто у уговору са Владом било супротно Уставу и правном поретку Црне Горе
Највећи хришћански празник- Васкрс, прослављен је јуче литургијама у храмовима широм Црне Горе. Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске, владика Јоаникије у васкршњем интервјуу за Радио Светигору поручио је да је васкрсење Христово његова побједа над смрћу, и наше васкрсење и наша побједа над смрћу, за нас значи нови живот, нова радост, обновљење нашег бића, обновљење нашег заједништва, обновљење свега неба и земље, а понајвише човјекове душе и људског заједништва и наше људске радости.
– Што се више човјек сјединио са Христом у овоме животу, он je све ближе Њему, по природи ствари. Али и његов гроб, гроб праведника, истинског вјерника, истинског слуге Божјега је слика Христовог гроба, не у неком само визуелном или симболичном смислу, него у стварном смислу. То најбоље показују гробови Светих који имају силу живаноснога гроба Христовога, и то је оно што је нама људима омогућено, да из овога живота са Христом распетим прелазимо у нови живот са Његовим васкрсењем. И ту се пројављује на један чудесан начин да је човјек створен за вјечност и да иде путем вјечности – поручио је владика Јоаникије.
Нијесу поштоване мјере
Свештенство Митрополиjе црногорско-приморске jуче jе служило васкршњу литургиjу у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици и том приликом су кршене епидемиолошке мjере. Већи броj окупљених вјерника ниjе носио маске, а у самом храму је било више окупљених него што је предвиђено. Епископ диоклиjски Методиjе, коjи jе служио литургиjу, подсjетио jе на озбиљност вируса и последице непоштовања мjера. На литургији су били присутни и министар екологиjе, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић и амбасадор Србиjе у Црноj Гори Владимир Божовић.

Владика Јоаникије је истакао и да су литије у Црној Гори аманет блаженопочившег митрополита Амфилохија и заиста један јединствен феномен, који може бити и непоновљив за дуго времена.
image
Јуче у Котору

– Настала су у једној изузетној прилици, у једном моменту велике кризе у Црној Гори. Такве тензичности земаљских власти било је у људској историјi од Христа па до данас, чак и када су биле и хришћанске власти. Понекад је та тензичност имала и неке трагичне облике и достизала до неслућених размјера. А у наше вријеме ми смо доживјели у нашој Црној Гори, од наших власти, од синова овог народа, да је бивша власт православну, најбројнију вјеру, ону са толиком традицијом и духовним богатством, хтјела да склони са лица земље, да нас поћера у невиђ. Чим неко хоће да те стави ван закона, и да те поништи неким законом, он жели твој нестанак. Парадокс је да када смо били ван закона, ми смо заправо тада били најјачи, зато што смо били са Христом, са Њиме смо се сјединили око Његовог светог престола, и светог имена се објединили, и око имена Светог Василија, јер то се не раздваја – истакао је владика Јоаникије.
Премијер на литургији на Пелевом Бријегу
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић присуствовао jе васкршњоj литургиjи у манастиру Светог Николе на Пелевом Бриjегу. Литургиjи, коjа jе служена у поноћ, поред премиjера присуствовали су и чланови његове породице. Литургиjу је служио свештеник Слободан Петровић, а Кривокапић jе честитао Васкрс свештенству и вjерницима.
– Да нам радост данашњег празника донесе мир и благостање. Христос Васкрсе – поручио jе премијер.

Владика је нагласио и да треба да схватимо правилно значај темељног уговора, да му не придајемо ни мањи ни већи значај него што он има.
– Очигледно је да многи људи или не знају или неће да знају који је значај тог уговора. У Црној Гори потписана су три темељна уговора са три остале вјерске заједнице, Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом. И ти темељни уговори су одрађени у тишини, двије стране, наша држава и највиши представници тих вјерских заједница су преговарали, разматрали та документа, предлоге, параграфе. То је са појединима трајало мало дуже, са неким краће, и у одређеном моменту када су се око свега усагласили, приступили су потписивању тих уговора појединачно. Ми смо се обрадовали свим тим догађајима јер смо видјели у томе одличну причу. Дакле, Црна Гора је показала дјелимично спремност да ријеши све оно што је везано за положај и статус вјерских заједница. Међутим, те добре воље са стране наше власти није било према СПЦ, него је тадашња власт цијело вријеме опструисала дијалог – поручио је Јоаникије.
Христос воскресе, радост донесе
Уз пјесме хора Српског пјевачког друштва „Јединство Котор 1839” и рефрен: „Људи ликујте, народи чујте, Христос воскресе, радост донесе”, вјерници которске парохије причестили су се јуче у саборној цркви Светог Николе у Котору, као и у цркви Светог Василија у Доброти. Пасхално вечерње, осим у Котору, одржано је и у цркви Светог Петра Цетињског, у којој су се окупили вјерници и вјернице православне заједнице на Прчању.
Литургије је од раних јутарњих сати служио парох Немања Кривокапић који је са свештенством благосиљао присутне ускликом: „Христос воскресе!”. Јереј Миливоје Бакић прочитао је васкршњу посланицу патријарха српског Порфирија, који је посебан поздрав упутио „вјерујућим синовима и кћерима поносне Црне Горе”, примјећујући да су они у „у посебним приликама, боље рећи неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама”.
М.Д.П.

Истакао је да се говори о томе да уговор треба да се објави прије него што дође до потписивања.
– Ми још немамо уговор, имамо само нацрт, и то опет у неком условном смислу. Имамо текст који је усвојен на нивоу Цркве, тај текст је достављен Влади. Она треба да се изјасни, има право да да неке примједбе, да нешто поправи, да нешто прихвати, и ту ће се, надам се, руководити оним начелима која су фиксирана у Уставу и законима, посебно у Закону о слободи вјероисповијести. Дакле, то је све још у радној верзији. За мене лично, за Цркву, сваки документ, нарочито уговор, док не потпишу обије стране и не овјере печатом, он заправо не постоји у неком правном смислу. Он је у припреми, он није завршен, и никада није обичај, макар у нашем црквеном поретку, да било који документ који је још у изради буде објављен и да се чини предметом јавне расправе – поручио је Јоаникије.
Додао је да ће бити први против уколико би било нешто у том уговору супротно Уставу и правном поретку Црне Горе.
– Неће бити апсолутно ништа, ми ћемо гледати да наш уговор са државом не може да обори ниједан Уставни суд, што ће рећи да су то редовне активности. Ништа више од тога.
Ми можемо и треба да потпишемо уговор, то је изражавање добре воље и спремности на сарадњу између двије стране, и то је у интересу обије стране. Црква је овдје остала и са законом и без њега, и опстаће са уговором и без уговора. Ми гледамо да радимо за добро своје Цркве и своје државе, за државу је добро да вјерска питања буду ријешена на један цивилизован начин – закључио је Јоаникије.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:08